Samfunnsansvar

Milorad Dodik, leder i Republika Srpska, vant en ny seier i lokalvalget søndag.

Nasjonalister vant i Bosnia

Foreløpige resultat viser at nasjonalistiske partier, inkludert ett som vil bryte ut av Bosnia, er vinnerne etter lokalvalget i landet.

Publisert Sist oppdatert

Velgerne skulle peke ut ordførere og kommunestyrer i begge de to delvis selvstyrte enhetene i Bosnia – Republika Srpska, den serbiske republikk, og den muslimsk-kroatiske føderasjonen Bosnia-Hercegovina – i valget søndag.

I føderasjonen Bosnia-Hercegovina vant de nasjonalistiske partiene en nærmest fullstendig seier over de ikke-nasjonalistiske.

I Republika Srpska vant det prorussiske seperatistpartiet som har styrt i lang tid, over et ikke mindre nasjonalistisk parti som er for EU-samarbeid. Partiet som er ledet av president Milorad Dodik, vant i over 30 prosent flere kommuner enn ved sist valg.

Partiet har lovet å løsrive Republika Srpska fra Bosnia, noe mange nasjonalistiske serbere har ønsket helt siden Jugoslavia kollapset på 1990-tallet.

Forrige uke valgte serberne i Bosnia også å trosse landets myndigheter og stemte for å markere 9. januar som egen nasjonaldag i det serbisk-styrte området.

– Republika Srpska vant to ganger på sju dager, sa Dodik etter at de foreløpige resultatene fra lokalvalget var klare.

Bare litt over halvparten av de 3,2 millioner stemmeberettigede har deltatt i valget, ifølge valgmyndighetene.

Powered by Labrador CMS