Europa

Parlamentsvalget i Spania overrasket i forhold til meningsmålingene og indikerer en sving tilbake til de tradisjonelle partiene i etterkant av Brexit-avstemningen.

Norske analytikere om valget i Spania: – Et sukk av lettelse i Europa

Publisert Sist oppdatert

Utfallet av parlamentsvalget i Spania overrasket, sammenlignet med meningsmålingene, og kan indikere en sving tilbake til de «tradisjonelle» partiene i etterkant av Brexit-avstemningen.

Det påpekes av analyktikerne i både DNB Markets og Nordea Markets mandag morgen.

– Mens det å bygge regjering fortsatt virker som en utfordring, er fremveksten av en venstreorientert regjering med ekstremegenskaper nå mindre sannsynlig. Dette vil kunne lindre markedets bekymringer. Politisk usikkerhet har ikke forsvunnet fra Spania, men det faktum at de mer ekstreme partiene ikke gjør det bra vil være et sukk av lettelse i Europa, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Etter valget står Spania fortsatt uten et tydelig regjeringsalternativ. Partido Popular (PP) fikk en tredel av stemmene, som gir 137 av 350 seter i parlamentet (mot 123 etter valget i desember). Sosialistpartiet (PSOE) fikk 85 (90), Unidos Podemos 71 (69), Ciudadanos 32 (40). De øvrige, små, regionale partier fikk til sammen 25 (28) seter.

Et alternativ er en koalisjonsregjering sammensatt av Partido Popular og sosialistpartiet PSOE, og muligens Ciudadanos.

– Ettersom disse partiene har flere motstridende politiske standpunkt, er det fare for at de ikke vil få gjennomført mange nye reformer. Derfor vil en slik regjering ha liten eller ingen innvirkning på markedene, men om noe vil den være positiv, skriver Olsen.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets skriver i sin morgenrapport derimot at «etter seks måneder uten å ha evnet å danne en regjering er Spania like langt,» og at det er mest sannsynlig at statsminister Mariano Rajoy og PP fortsetter som mindretallsregjering.

– Men denne vil i så fall sitte på de andre partienes nåde. Handlekraftig blir den dermed ikke, slår Dørum fast.

Powered by Labrador CMS