Ledelse

Kristin Gunleiksrud Raaum er valgt til ny leder av Kirkerådet under Kirkemøtet i Trondheim mandag.

Ny leder for Kirkerådet valgt - kun kvinner i kirkeledelsen

Publisert Sist oppdatert
Under Kirkemøtet i Trondheim ble Kristin Gunleiksrud Raaum (54) 11. april valgt som leder i Kirkerådet for de neste to årene. Hun fikk 61 av totalt 114 stemmer.

Gunleiksrud Raaum, som er medlem av Oslo bispedømmeråd, stilte også som kandidat ved valget til kirkerådsleder i 2010. Etter to valomganger på Kirkemøtet tapte hun da med 56 mot 57 stemmer mot Svein Arne Lindø, som har vært leder av Kirkerådet siden 2010. Valget av Gunleiksrud Raaum betyr at alle de fire sentrale ledervervene i Den norske kirke er besatt av kvinner.

Kirkerådet er Den norske kirkes nasjonale styre og er Kirkemøtets forberedende og iverksettende organ. De øvrige kandidatene til ledervervet var Harald Hegstad (41 stemmer) og Anne Enger (12 stemmer).

– Gjennom kirkevalget i 2015 opplevde jeg at vi fikk et sterkt votum om at mennesker trenger at kirken skal være det stedet i samfunnet dere det ikke er forskjell på folk, sa hun i sin selvpresentasjon før ledervalget på Kirkemøtet, og understreker at det er spesielt viktig å være samlende også for de som er uenige med henne. Hun er opptatt av å finne en vei for en samlet kirke etter at det er fattet vedtak for vigsel av likekjønnede par.

– Kirken må ikke bli innadvendt og opptatt av interne prosesser, men være relevant og selvfølgelig til stede i menneskers liv og offentlige rom, sier hun.

Kirkerådet har 15 medlemmer; 10 leke medlemmer, hvorav minst én kirkelig tilsatt, og 4 prester. Disse velges av Kirkemøtet. Bispemøtets preses er også medlem. Kirkerådet velges for 4 år, mens leder velges for to år av gangen.

Kristin Gunleiksrud Raaum er utdannet cand. philol., bosatt i Asker og arbeider som generalsekretær i Norske kirkeakademier. Hun er styremedlem i Åpen folkekirke og ble i 2015 innvalgt i bispedømmerådet på Åpen folkekirkes liste.

Powered by Labrador CMS