Europa

Benoît Cæuré advarer eurosonen mot å distansere seg fra «det europeiske prosjektet.»

Nye advarsler til eurosonen: – Det europeiske prosjektet må redefineres

Publisert Sist oppdatert

Under en tale i Paris mandag morgen (21.03.16) sluttet toppøkonom Benoît Cœuré, medlem i ECBs råd - den europeiske sentralbankens høyeste utøvende organ, seg til sentralbanksjef Mario Draghis gjentagende advarsler om at eurosonen behøver tettere pengepolitisk samarbeid om unionen skal bestå.

Blant annet etterlyste den renommerte økonomen et «finansdepartement for eurosonen», for å skape finansiell stabilitet i unionen, og lettere implementere «finanspolitiske verktøy», som tiltakspakken ECB lanserte 10. mars.

Sentralbanksjef Mario Draghi benyttet lanseringen av pakken til å gjenta at ECB ikke kan løse europas økonomiske problemer alene. Dette har han gjentatt ved flere anledninger. Nå får han offentlig støtte av Cœuré, som også slår fast at sterke krefter mot det europeiske prosjektet i stadig større grad får støtte, også innad i parti og regjeringer med makt. Det tydeligste eksempelet på dette er London-ordfører Boris Johnsons støtte til «Brexit»-kampanjen.

– Utviklingen av europeisk integrasjon har økt den gjensidige avgengigheten mellom medlemsstater. Men vi har fortsatt ikke gjort alle de nødvendige konklusjonene, og europeiske politikere har fortsatt ikke verktøyene som kan tillate dem å svare på forventningene knyttet til dem, sa Cœuré i følge the Guardian, og fortsatte:

– Denne svakheten fôrer populistisk frustrasjon mot europeisk politikk - noen ganger til et punkt som får folk til å stille spørsmål med hele konseptet «europeisk integrasjon». Det er ingenting som er uunngåelig i dagens situasjon, men for å komme seg framover må vi redefinere et felles prosjekt. Det vil ta mange år å implementere dette prosjetet. Derfor haster det med å starte å definere det, slo han fast.

Powered by Labrador CMS