Samfunn

Venter på bakrusen: Favela da Rocinha i Rio de Janeiro er den største i Brasil. Både her og i andre favelaer frykter man at bandekrigene blusser opp igjen etter OL.

OL: Rio gruer seg til bakrusen

OL-festen starter på fredag. Men i Rio de Janeiro gruer de seg til en skikkelig blåmandag den 22. august når festen er over. Professor Christopher Gaffney tror Rio 2016 kan være begynnelsen på slutten for slike gigantarrangementer.

Publisert Sist oppdatert

Regningen for OL i Rio de Janeiro vil være på over 100 milliarder norske kroner. Fram til nå har pengebruken gjort at Rio ikke har merket så mye til den økonomiske resesjonen som resten av landet.
Men når lekene er over, kommer alvoret.

I likhet med andre brasilianske storbyer har Rio et enormt trafikkproblem der det fort tar flere timer å komme seg fra en bydel til en annen. Selv om det er investert i både en metro, som går fra en rik bydel til en annen, og enkelte trafikkårer er utbedret, vil OL-relatert transport prioriteres mens resten av befolkningen sitter igjen i kø. Under OL vil de som har mulighet til å forlate byen gjøre det.

– Skolene tar ferie, fabrikker stenges på grunn at de ikke får levert varer på grunn av trafikkforholdene, byen har vedtatt tre feriedager, så jeg tror cariocaene (beboere i Rio) kommer til å reise bort eller se på OL på tv og kanskje rusle bort til nærmeste bar om kvelden. OL har normalt ikke så stor interesse her, på den annen side så kan dette bli en av de siste store festene brasilianerne vil oppleve på en stund, sier Christopher Gaffney. Gaffney er professor ved Universitet i Zurich. Han har som gjesteprofessor bodd i Brasil i flere år og forsket på virkningen av slike sportsarrangementer i storbyer.

Foto Sommer-OL i Rio 2016: Trafikken står stille idet høyre feltet på veien i Rio mens i "Olympic lane" (til venstre) som er forbeholdt offisielle OL-kjøretøy flyter trafikken bra. (Foto: NTB-scanpix).

Mer krim og kaos

Men om beboerne i Rio ikke er så interessert i selve idrettsarrangementet, så er de svært opptatt av hva som vil skje den 22. august, etter at lekene er slutt. Da er også pengekassa tom, og man kan ikke bruke OL som trussel for å skaffe til veie mer støtte fra regjeringen.
Delstaten Rio de Janeiro erklærte seg for en stund tilbake som konkurs og innførte unntakstilstand. Blant annet lå de etter med utbetalinger til politiet som truet med aksjoner. Staten var straks på plass med garantier for å sikre gjennomføringen av OL.
Men fortsatt venter mange av de delstatlige ansatte på å få lønn.

Gjeld og skuffelse

Gaffney er pessimist på innbyggernes vegne for hva som vil skje i Rio etter OL.
– Mange av anleggene vil stå ubrukt og forfalle. Mange av bygningene som skulle pryde byen er finansiert med lån som vil bli vanskelige å betale tilbake. Det vil komme et eiendomskrakk og sannsynligvis vil vi se en opptrapping i krigen mellom politi og narkotikagjengene, spår professoren.

Heller ikke Einar Braathen fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) er særlig optimistisk. Han er i Rio de Janeiro i forbindelse med et forskningsprosjekt som omhandler megaarrangementer i Brasil – VM i fotball 2014 og OL i 2016.

– Det fins ikke budsjetter for vedlikehold av mange av anleggene. Derfor ser vi at noen av de anleggene som ble ferdigstilt tidlig allerede er i forfall. Det spekuleres også i hvorvidt anlegg vil holde særlig lenge. Mange er preget av hastverksarbeid og i flere tilfeller har man fått dispensasjon fra kvalitetskravene fra myndighetene for å bli ferdig i tide. Det har allerede vært en alvorlig ulykke i forkant. Mange frykter det kan bli flere i ettertid, sier Braathen.

Einar Braathen er også redd for at sikkerheten forverrer seg på lengre sikt. Flere av favelaene (slumstrøk) i Rio er passivisert ved at militær- og politistyrker har gått inn og jaget ut narkotikabandene som styrte der før. Men den massive sikkerheten under OL har tatt store ressurser og bare de favelaene som ligger i nærheten de rike byområdene og OL-anleggene er prioritert av politiet under OL.

– Hvis man må trekke seg ut av områder som er passivisert kan det føre til nye gjengkriger og nye konfrontasjoner mellom politi og gjenger. I enkelte områder i Rio er det allerede krigstilstander. Og før OL har vi sett at gjenger har rensket gater for biler i det som har vært regnet som relative sikre strøk, sier Braathen.Færre demonstrasjoner

Foran VM i fotball i 2014 var det store demonstrasjoner over hele Brasil. Det hele startet med økning i busstariffene, men til slutt marsjerte millioner i gatene mot offentlig sløsing, korrupsjon og at store ressurser brukes på idrettsanlegg framfor å bedre tilstanden for folk flest.

I forkant av OL har det heller vært rolig. I resten av Brasil får sommerlekene liten oppmerksomhet. Folk er dessuten lei av å protestere. Først tok folk til gatene i forkant av fotball-VM, så kom det mange demonstrasjoner både for å fjerne Dilma som president og for å beholde henne.
– Det er vanskelig å demonstrere i Brasil i dag. OL har også vært et tverrpolitisk prosjekt. Hvem skal man egentlig demonstrere mot? Samtidig tror jeg demonstrasjonene mot VM i fotball og den utbredte misnøyene nå, viser at folk – ikke bare i Rio, men også i andre deler av verden – er mektig lei av store påkostede gigantprosjekter. Jeg tror man i framtiden vil gå for litt mindre idrettsarrangement som påvirker omgivelsene i mindre grad, sier professor Christopher Gaffney.

OL i Rio

  • De 31. olympiske sommerleker arrangeres i Rio de Janeiro i Brasil fra 5. til 21. august 2016.
  • De paralympiske sommerleker 2016 blir arrangert i samme by fra 7. til 18. september.
  • Under OL vil det være 35 konkurransearenaer, hovedsakelig plassert i Barra da Tijuca, men også i tre andre «soner»: Copacabana, Deodoro og Maracanã.
  • Det er første gang De olympiske leker arrangeres i Sør-Amerika.
  • Under OL skal det konkurreres i 26 ulike idrettsgrenene, hvorav de fleste består av flere disipliner.
  • Et rekordstort antall på 206 land skal delta i lekene. Kosovo og Sør-Sudan deltar for første gang i de olympiske sommerleker.
  • Kuwait er suspendert på grunn av myndighetenes innblanding i landets nasjonale olympiske komité. Kvalifiserte utøvere fra landet deltar som individuelle olympiske utøvere.
  • IOK har i tillegg godkjent et særskilt lag sammensatt av flyktninger som skal konkurrere som det olympiske flyktninglaget. Laget stiller under det olympiske flagg. Ti utøvere, flyktninger fra Etiopia, Den demokratiske republikken Kongo, Syria og Sør-Sudan, er med på flyktninglaget.
  • Sommer-OL 2016 vil bli sendt av en rekke kringkastere verden over. Senderettighetene i Norge ble i juni 2011 solgt til TV 2, som da sikret seg rettighetene til både Vinter-OL 2014 og Sommer-OL 2016, og disse lekene blir dermed de første olympiske sommerleker som ikke sendes på NRK.
Wikipedia
Powered by Labrador CMS