Samfunn

Oljefondet, her ved sjef for fondet Yngve Slyngstad, leverte negative resultater i første kvartal 2016.

Oljefondet tapte 85 milliarder kroner på tre måneder

Publisert Sist oppdatert

Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, fikk i første kvartal 2016 en avkastning på minus 0,6 prosent, tilsvarende et tap på 85 milliarder kroner.

Det kommer fram i fondets kvartalsrapport.

– De to første månedene i 2016 var preget av høy markedsvolatilitet og bekymring for oppbremsing i Kina. Denne uroen avtok betraktelig i mars, sier Trond Grande, nestleder for Norges Bank Investment Management.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på -2,9 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 3,3 prosent. I første kvartal var den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene 0,2 prosentpoeng lavere enn referanseindeksenes avkastning. Investeringer i eiendom fikk en avkastning på -1,3 prosent, skriver Oljefondet i en pressemelding.

Nedgangen i første kvartal kunne vært enda verre, men en positiv avkastning for fondets renteinvesteringer begrenset tapet.

– Fallende rentenivåer ga en kursgevinst på obligasjonsinvesteringene. Dette er imidlertid negativt for de langsiktige utsiktene og fremtidig avkastning på renteinvesteringene, sier Grande.

Første uttak fra fondet

For første gang ble penger tatt ut av fondet. Uttaket var på 25 milliarder kroner i første kvartal. Kronekursen styrket seg mot hovedvalutaene i løpet av kvartalet. Dette bidro til å svekke fondets verdi med 286 milliarder kroner.

Fondet utgjorde totalt 7 079 milliarder kroner per 31. mars, hvorav 59,8 prosent var investert i aksjer, 37,0 prosent i rentepapirer og 3,1 prosent i eiendom.

Powered by Labrador CMS