Ledelse

Portrett av Eldar Sætre i Financial Times

Financial Times har snakket med Eldar Sætre. – Det er en studie i menneskets natur, sier Sætre om toppjobben han litt motvillig tok på seg.

Publisert Sist oppdatert

Han ville egentlig ikke bli toppsjef. Det er en av tingene vi lærer om Statoils Eldar Sætre etter at Financial Times har møtt ham på Sleipner-plattformen i Nordsjøen.

FTs erfarne nordenkorrespondent Richard Milne beskriver Sætre som hardt arbeidende og fåmælt (taciturn) og skriver at han i så måte ligner Statoils forrige sjef Helge Lund, og at de sånn sett skiller seg fra den globale oljebransjens mer utadvendte karakterer.

Det var først etter at Sætre hadde sittet som midlertidig leder en stund at han endret syn på toppjobben.

– Erfaringen du får, selvtilliten, og følelsen av å kunne utgjøre en forskjell. Jeg er menneskelig og jeg liker å bli satt pris på, sier han til avisen.

Av andre ting vi lærer om en av Norges viktigste leder, er at faren var snekker og bygde hus på Sunnmøre. Og som sunnmøring hadde han alltid god oversikt over regnskapstallene, noe lille Eldar etter hvert begynte å interessere seg for.

Sætre har fortsatt tro på at oljeprisen skal snu opp igjen. Her er i på linje med blant andre oljeanalytiker Jaran Rystad som lenge har hevdet at jo lenger prisen holdes lav, desto høyere kommer den til å bli når den først spretter opp igjen. Grunnen er manglende investeringer i ny kapasitet.

Og for de som venter spent på hva Sætre mener om livets to viktigste spørsmål, er svaret Beatles og Liverpool.

Powered by Labrador CMS