Samfunn

I HARDT VÆR: Sør-Koreas hardt pressede president Park Geun-hye tilbyr seg å gå av.

Presset president tilbyr å trekke seg

Sør-Koreas skandalerammede president Park Geun- hye tilbyr å trekke seg, dersom nasjonalforsamlingen finner en trygg plan for maktoverføringen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg legger min skjebne i nasjonalforsamlingens hender. De får ta beslutningen om hvorvidt presidentperioden min skal avbrytes før tiden, sa Park i en TV-overført tale tirsdag.

– Straks de folkevalgte kommer opp med tiltak for et maktskifte som minimerer ethvert maktvakuum og styringskaos, vil jeg gå av, fortsatte hun.

Mandag trakk landets justisminister Kim Hyun-woon seg som følge av den voksende skandalen.

Park har allerede sparket åtte av sine rådgivere og utnevnt en ny statsminister for å forsøke å gjenvinne folkets tillit.

Straks de folkevalgte kommer opp med tiltak for et maktskifte som minimerer ethvert maktvakuum og styringskaos, vil jeg gå av

Vil unngå riksrett

Presidentens allierte har bedt henne om å tre av på en ærefull måte, fremfor å bli avsatt gjennom riksrett.

Opposisjonen i Sør -Korea skal ha planlagt å vedta å stille henne for riksrett fredag, og kaller utspillet hennes for «et knep med hensikt å utsette prosessen».

De to største opposisjonspartiene hadde planlagt å utnevne en uavhengig spesialetterforsker tirsdag, som skulle granske den omfattende skandalen hun er involvert i.

Venninne

Park Geun-hye er trukket inn i saken mot sin nære venninne Choi Soon-Sil, som anklages for å ha utnyttet sitt vennskap med presidenten til å presse flere store bedrifter for penger.

Pengene skal ha blitt sluset inn i en stiftelse som hun kontrollerer og som hun skal ha beriket seg på.

Flere av landets største selskaper er trukket inn i saken, og politiet har gjennomført ransakelser både i finansdepartementet og de to selskapene SK og Lotte.

I tillegg til Choi, er to av presidentens tidligere ansatte samt en musikkvideo-regissør tiltalt i saken. Park er immun mot rettsforfølgelse mens hun er president, og har så langt nektet å møte påtalemyndigheten.

Historisk upopulær

Nye meningsmålinger viser at Park er den minst populære presidenten Sør-Korea har hatt siden man begynte med slike målinger på slutten av åttitallet.

Bare 4 prosent av de spurte i den siste målingen til Gallup Korea mener at hun gjør en god jobb, mens 93 mener at hun gjør en dårlig jobb.

I helgen demonstrere flere hundre tusen mennesker i Seouls gater, med krav om Parks avgang.

Powered by Labrador CMS