Europa

De fleste land i Europa er avhengig av å importere energi.

Så avhengig er Europa av importert energi

Norge eneste land uten importbehov.

Publisert Sist oppdatert

Gjennomsnittlig var EU-medlemmene avhengig av å importere litt over halvparten (53.4 prosent) av det totale energiforbruket i unionen i 2014. Det viser Eurostat-tall fra februar.

Behovet for å importere energi til unionen var i 2014 større enn i 1990, men 2008 står fortsatt igjen som året da Europa var mest avhengig av importert energi. Tallene viser at EU har vært nødt til importere over halvparten av sitt totale energiforbruk hvert år siden 2004.

Hvis man bruker 50% som en målsetning for egenprodusert energi, ligger omtrent halvparten av medlemslandene på hver sin side av grensa.

Sverige og Danmark nyter godt av det skandinaviske energisamarbeidet, og ligger begge i en topp ti-plassering over land som ikke trenger å importere energi. Danmark ligger på andre plass (12.8 prosent import), og Sverige på sjette (32 prosent import).

På nederste del av listen finner man statene Malta (97.7 prosent import), Luxenbourg (96.6 prosent import), Irland (85.3 prosent import), Belgia (80.1 prosent import) og Litauen (77.9 prosent import).

Stormaktene, som har høyest energiforbruk i Europa, importerer relativt mye energi. Storbritannia importerer 45.5 prosent, Frankrike 46.1 prosent og Tyskland 61.4 prosent.

Russland er den største bidragsyteren av gass til Europa. Norge ligger på andre plass, med Algerie rett bak.

Tirsdag 16. februar offentliggjør EUs "vinterpakke", som skal sikre unionens energibehov i usikre tider. Gass fra Norge forventes å være en fremtredende del av denne pakken. Dagens Perspektiv følger saken.

Se hele oversikten i kartet under. Tallene viser den prosentvise andelen energi hvert land må importere.

Her finner du datagrunnlaget.

Powered by Labrador CMS