Europa

FPÖs presidentkandiat Norbert Hofer leder marginalt før fintelling av forhåndstemmene.

Så tett er det i presidentkampen i Østerrike

Krystallklare skillelinjer i stemmegivningen ga likevel dødt løp.

Publisert Sist oppdatert

I hele Europa er det knyttet stor spenning til presidentvalget i Østerrike. Selv om presidenten fungerer som statsoverhode, men har relativt liten innflytelse på politikken, er det flere som har pekt på at dette kan bli første gang et parti såpass langt til høyre innehar dette vervet i Europa siden andre verdenskrig.

Andre har pekt på at det kanskje er det første av mange politiske slag mellom grønne og mørkeblå partier, altså at en ny politisk konfliktlinje er i emning.

Mens ytre høyre partiet i Østerrikes kandidat, FPÖ, Norbert Hofer, ledet stort på meningsmålingene i forkant av den andre valgomgangen, ble det likevel svært tett i går på selve valgdagen.

Nå er det fintelling av forhåndsstemmer som vil avgjøre hvem av motkandidaten van der Bellen og Hofer som blir president.

Ifølge østerrikske valgmyndigheter trenger De Grønnes kandidat, økonomiprofessoren Alexander Van der Bellen, rundt 62 prosent av forhåndsstemmene for å ta igjen Hofers marginale forsprang som i mandag morgen lå på 51,9 prosent.

Skillelinjer

En sammenstilling Politico har gjort, basert på en rekke europeiske avisers omtale, peker på at folk med høyere universitetsutdanning stemte 81-19 til fordel for Van der Bellen, mens arbeidklassen stemte 86-14 for Hofer. Kvinner stemte i større grad for Van der Bellen og Menn for Hofer. Van der Bellen fikk også klart flest av stemmene i de største byene Graz og Wien.

Men totalt sett ble det likevel dødt løp. Ifølge kringkasteren ORF har man knapt sett et mer spennende valg i landet noensinne.

Prognosene for tellingen av forhåndsstemmene spriker mellom seier til Hofer med rundt 20.000 stemmer og seier til Van der Bellen med 2900 stemmer.

Det endelige resultatet er ventet på ettermiddagen mandag.

Powered by Labrador CMS