Ledelse

Slik ivaretar du ditt profesjonelle nettverk

Nettverksbygging er tidkrevende, men viktig. To eksperter forklarer hvordan du opprettholder forbindelsene dine for å få mest mulig ut av ditt profesjonelle nettverk.

Publisert Sist oppdatert

Nettverksbygging er nært koblet til mye positivt – forfremminger, makt, lønn og jobbtilfredshet. Studier viser også at personer med et godt nettverk har bedre tilgang på informasjon som bedrer problemløsningen deres, forklarer Francesca Gino ved Harvard Business School, en av personene bak boken «Learn to love networking».

Nettverksbygging kan også øke trivselen i den nåværende jobben, og hjelpe til med å finne den neste. Dersom man ikke holder kontakten med mennesker man har møtt tidligere kan man gå glipp av en rekke muligheter, sier strategikonsulent Dorie Clark til Harvard Business Review, som legger fram noen punkter for å ivareta sitt profesjonelle nettverk:

  • Prioritere: Siden man ikke kan holde kontakten med alle, alltid, så er det viktig å prioritere, sier Clark. Man bør kategorisere nettverket sitt, for eksempel i nåværende klienter, potensielle klienter, viktige kolleger, venner som er brobyggere, og deretter finne ut hvem som er viktigst å bruke tid på.
  • Bry deg: Hvis man virkelig bryr seg om å ivareta et profesjonelt forhold, bør man unngå å kontakte personer i nettverket sitt bare når man trenger hjelp til noe, sier Gino. Clark legger til at det i dag finnes så mange måter å kontakte folk på, at det nesten ikke lenger finnes en unnskyldning for ikke å gi en lyd fra seg.
  • Sosiale medier: Sosiale medier kan lure oss til å tro at vi har et nærere forhold til en person enn vi faktisk har, sier Gino. Det er likevel et godt verktøy til å holde oversikten, tilføyer Clark, som anbefaler å ta direkte kontakt dersom man ser at noen i nettverket sitt har interessant aktivitet på sosiale media.
  • Tilby hjelp: Dersom personer i nettverket ditt trenger hjelp til noe, og du har det som skal til for å hjelpe, så bør man gjøre det, sier Clark. Dette skaper gode relasjoner. Gino påpeker at det er bra å hjelpe hverandre, men at intensjonene må være gode – ikke bare en tjeneste for å få en mottjeneste.
  • Ikke skryt: Det er bra å informere og holde nettverket oppdatert på hva man gjør, men dersom det får en skrytende tone kan det være ødeleggende. Man bør holde nettverket sitt opplyst, men på en informativ og nøytral måte, sier de begge.
  • Ikke tving frem vennskap: Man bør ikke bruke tid på vennskap som ikke er gjensidige. Dersom man ikke får noe tilbake en person etter å ha tatt kontakt, er det ofte et tegn på at personen ikke er interessert, sier Gino, og legger til at overfladiske vennskap ikke er verdt å bruke tid på.
  • Evaluere: Med jevne mellomrom bør man evaluere nettverket sitt, foreslår Clark. Hvem star på listen som ikke burde stå der, og hvem står ikke der, men burde vært der. Det handler ikke om å kutte all kontakt. Der handler i større grad om å rullere på hvem man fokuserer på etter behov.

Kilde: Harvard Business Review

Powered by Labrador CMS