Nyskaping

En av Norges største offentlige anskaffelser de siste årene: ny terminal på Gardermoen.

Slik lykkes du med innovasjonspartnerskap

Publisert Sist oppdatert

Hvert år gjør det offentlige anskaffelser for 450 milliarder kroner, eller om lag 18 prosent av fastlands-bnp. Nylig har regelverket på området gjennomgått store endringer som følge av bestemmelser i EU som blant annet åpner for konkurranse med forhandling.

Det anbefales dersom det skal etableres innovasjonspartnerskap, som ble presentert på NHOs konferanse om offentlige anskaffelser i dag. Innovasjonspartnerskap er en del av årets regelverk for offentlige anskaffelser.

Ifølge Jan Henrik Skogen i Nærings- og fiskeridepartementet som la frem departementets syn på saken under NHOs konferanse, regulerer innovasjonspartnerskap både konkurransen og selve kontrakten. I den kommende forskriften vil innovasjonspartnerskap bli omtalt både under kapitlet om planlegging og om gjennomføring av kontrakten.

Den nye prosedyren skal kunne benyttes når en oppdragsgiver har behov for å utvikle noe helt nytt. Her er det et krav om at innovasjonen er "reell" i henhold til EU-direktivet som ligger til grunn for prosedyren. I Innovasjonspartnerskap blir det mulig å inngå partnerskap med andre som gjennomfører sine egne FOU-prosjekter.

DIFI hentet inspirasjon i Danmark når de har kommer frem til noen gode tips for å lykkes med innovasjonspartnerskap:

1) Grunnarbeid: Få på plass samarbeidavtalen tidlig.

2) Organisering: Etabler en prosjektorganisasjon og avstem forventningene.

3) Gi rom for innovasjon: Finn ildsjelene og gi dem rom til å utfolde sine innovative ideer.

Powered by Labrador CMS