Ledelse

Alle er litt passiv-aggressive av og til. Det er først når det blir et mønster at man bør gjøre grep.

Slik takler du passiv-aggressive kollegaer

Kollegaen din ignorerer deg på møter og hilser ikke i trappen, men konkurrerer beinhardt med deg i det skjulte. Tar du oppførselen opp med ham på tomannshånd, sier han alt er fint og at det ikke eksisterer noe problem mellom dere, og alt fortsetter som før. Hvordan takler man slike passivt-aggressive personer?

Publisert Sist oppdatert

I Harvard Business Review tror de kanskje de har svaret. Eksperter de har vært i kontakt med peker på at alle egentlig er litt skydlige i passiv-aggressiv oppførsel fra tid til annen, men at det er først når det blir et systematisk mønster i oppførselen man bør gjøre grep.

Her er noen tips for hvordan du kan gå frem:

Ikke la det gå innpå deg

Det kan være vanskelig å unngå å reagere med sinne og bli defensiv i møte med passiv-aggresive personer. Men dette er ikke en sitasjon hvor det fungerer å sette hardt mot hardt. Hvis man reagerer med sterke følelsesutbrudd, risikerer man å være den som blir stående igjen og se dum ut, sier ekspertene. Da er det bedre å bevære roen og se an situasjonen videre.

Finn ut hva som ligger bak

En grunn til den dårlige oppførselen kan være at personen rett og slett ikke vet hvordan de skal kommunisere eller at de er konfliktsky. Grunnleggeren av Teleos Leadership Institute, Annie McKee, mener at passiv-aggressiv oppførsel ofte er en måte folk bruker for å kommunisere et følelsesmessig poeng uten å inngå i en skikkelig konflikt. Hun tror også slik oppførsel tas i bruk av folk som anser sine følelser som viktigere enn andres, og at andre derfor burde forstå hvor vanskelig de har det.

Rydd opp dersom du har deler av skylden

Det er faktisk gode sjanser for at du heller ikke er helt uten skyld i saken. Derfor bør du spørre deg selv om det er noe du gjør som bidrar til oppførselen.

Zoom inn på innholdet og ikke leveringen

Prøv å se tingene fra kollegaen din sitt ståsted. Det kan være fordelaktig å analysere motpartens budskap, uavhengig av hvordan det blir kommunisert til deg. Er han misfornøyd med hvordan prosjektet ledes, kanskje?

Powered by Labrador CMS