Samfunnsansvar

Statoil driver oljevirksomhet i Angola, som ifølge Transparency International er et av verdens mest korrupte land.

Statlige, norske selskaper opererer i korrupte land

Statoil, Telenor og Yara opererer alle i land som ligger helt i bunnen av Transparency Internationals (TI) ferske korrupsjonsindeks.

Publisert Sist oppdatert
Det skriver Klassekampen, som har gjort en gjennomgang av de statlige storselskapenes satsing i landene som utmerker seg mest negativt på indeksen. TIs oversikt rangerer 168 land ut fra oppfattet korrupsjonsnivå i offentlig sektor. Selv er Norge det femte minst korrupte landet i verden.

– Norge kan spille en rolle i å eksportere korrupsjon, selv om vi er rangert som et land med svært lite korrupsjon selv, sier Guro Slettemark, generalsekretær i TIs norske avdeling, til Klassekampen.

Statoils største oljeproduksjon utenfor Norge foregår i Angola, som er rangert som verdens sjette mest korrupte land. Telenor har satset stort i Myanmar, som havner på 147.-plass på lista, mens Usbekistan, der Telenor-eide Vimpelcom er største mobilselskap, havner enda lenger nede (153). I tillegg driver både Yara og Telenor virksomhet i 161.-rangerte Libya.

Ifølge Slettemark i Transparency International er statlige, norske selskaper ekstra utsatte fordi de opererer i bransjer som er avhengige av myndighetsutstedte lisenser og avtaler.

– Vi ser at korrupsjonsfaren er størst der man forholder seg til myndighetene og der det er store verdier på spill. Det gjelder olje- og gassektoren, telekommunikasjon og store offentlige investeringer i infrastruktur, sier hun.

Korrupsjonsindeksen 2015

Transparency Internationals oversikt over beste og verste land målt ut fra oppfattet korrupsjonsnivå i offentlig sektor i til sammen 168 land. Fjorårets plassering blant 175 land i parentes.

1. Danmark (1)

2. Finland (3)

3. Sverige (4)

4. New Zealand (2)

5. Norge (5)

5. Nederland (8)

– – -

163. Angola (161)

163. Sør-Sudan (171)

165. Sudan (173)

166. Afghanistan (172)

167. Nord-Korea (174)

167. Somalia (174)

(Kilde: Transparency International)

Powered by Labrador CMS