Europa

Eurosonen kan kollapse om EU ikke takler snarlig forestående utfordringer, advarer storbanken Credit Suisse.

Storbank advarer: ny resesjon kan bli eurosonens undergang

Det politiske rabalderet som vil følge en ny resesjon i Europa kan velte EUs valutasamarbeid, ifølge analytikere i europeisk storbank.

Publisert Sist oppdatert

Det er The Telegraph som har fått tilgang til en ny rapport titulert "Close to the edge" fra Credit Suisses forskningsavdeling.

EUs valutasamarbeid, eurosonen, står i fare for å kollapse om union ikke klarer å unngå en ny global resesjon, samtidig som de må holde anti-euro-populister i sjakk.

"Levedyktigheten til euroen er betinget at valutaen kommer seg, heter det i dokumentet, som fortsetter: "hvis eurosonen faller tilbake i resesjon er det ikke klart at den vil overleve."

Veksten i eurosonens samlede økonomi var på kun 0.3 prosent i siste kvartal 2015 - til tross for økonomiske lettelser fra den Europeiske Sentralbanken og stadig fallende oljepriser. Blant de som sliter er Italia, sonens tredje største økonomi, som stagnerte mot slutten av 2015, og Hellas, som er tilbake i resesjon.

I tillegg ble inflasjonen i årets første månede til deflasjon i Februar. Forrige gang eurosonen opplevde deflasjon (foruten årsskiftet 2014/2015, da området havner under 0 i omtrent tre måneder) var ved utgangen av finanskrisen i 2009.

Ifølge The Telegraph forventer Credit Suisse imidlertid at den marginale veksten i eurosonen vil fortsette de neste få månedene. I et lengre perspektiv ser banken likevel faresignaler i Europas økonomi, som kan medføre irreversible skader, inkludert større press på og fra kreditorer, og store svingninger i markedet. Det er også knyttet spenning til deflasjonen, som ifølge storbanken trigger frykt for at unionen ikke klarer å håndtere gjelden sin.

Flere europeiske banker har fått en turbulent start på året, noe som også kan føre til videre ustabilitet i unionen gjennom lav avkastning og en bråbrems i bankenes utlån.

Om sonen skulle feile i sitt forsøk på å håndtere de mange utfordringene, vil en bølge av anti-EU-populister med stor politisk innflytelse i hvert enkelt medlemsland oppstå, spår banken.

Rapporten kommer kun én uke før den Europeiske Sentralbankens topper møtes. Der forventes vedtak om en ny runde med økonomiske lettelser og ytterligere kutt av rentesatser. Flere europeiske land har allerede negativ eller svært lav styringsrente.

Powered by Labrador CMS