Europa

Angela Merkel vil ha mer skatt og avgift på arv og formue.

Tyskerne diskuterer formueskatt og arveavgift

Angela Merkels storkoalisjon ønsker å stramme skatteskruen på arv og formue. En tenketank har tenkt på hvordan det kan skje.

Publisert Sist oppdatert

Mens det første regjeringen gjorde da den fikk satt seg i regjeringslokalene var å oppheve arveavgiften, planlegger den tyske storkoalisjonen til Angela Merkel å innføre strengere skattlegging av arv og overføring av selskaper for å få bukt på landets økende økonomiske ulikhet.

Økonomer i tenketanken DIW Berlin har sett på forskjellige løsninger for en gjeninnføring av skatt på arv. Et av funnene de har gjort, er at det overføres om lag 200 til 300 milliarder euro, eller 1900 til 2850 milliarder kroner, mellom generasjonene årlig i Tyskland. Selv en liten skatt på disse store beløpene vil være kjærkommen inntekt for myndighetene.

Økonomene foreslår å redusere skattefordelene som finnes i dag og å innføre en skattesats på om lag 15 prosent på overføringen av selskaper. De tror samtidig ikke det vil føre til mer veldig mye proveny på kort sikt, antagelig rundt 4 - 5 milliarder euro. Siden debatten om skattereform har gått høyt og lenge, har mange allerede posisjonert formuene sine for å omgå fremtidige regler. Men på mellomlang sikt vil provenyet øke.

Powered by Labrador CMS