Europa

Le Pen (t.v.) og Wilders tar til orde for folkeavstemninger om EU også i sine respektive land. Ser vi allerede starten på en dominoeffekt etter Brexit?

Uro i Europa - nå vil flere ha folkeavstemning om EU

Nexit og Frexit neste?

Publisert Sist oppdatert

Det britiske folk har tatt sitt valg. De vil skilles fra den europeiske unionen, og har med det sendt sjokkbølger fra London, via Brussel, helt til Tokyo. Verdensmarkedene har gått løpsk, og veien videre er vanskelig å se.

Hva skjer nå, Europa?

Flere har fredag morgen tatt til orde for å følge britenes eksempel, og hoppe av EU-toget.

Den innvandringskritiske politikeren Geert Wilders for eksempel. Han krever nå at også Nederland holder en folkeavstemning om EU, melder NTB.

– Det nederlandske folket fortjener også en folkeavstemning. Frihetspartiet krever derfor en avstemning om Nexit, en nederlandsk utmelding, sier Wilders i en uttalelse etter at det var klart at ut-siden hadde fått flertall i Storbritannia.

Motstanden mot EU vokser i Nederland, og Wilders Frihetsparti har gjort det skarpt på flere meningsmålinger fram mot valget i mars neste år, skriver NTB.

Marine Le Pen, lederen for partiet Front national på ytre høyre fløy i fransk politikk, hyller britenes beslutning om å gå ut av EU. Også hun krever en lignende folkeavstemning i Frankrike.

– Seier for frihet! Som jeg har sagt i årevis, må vi nå ha den samme folkeavstemningen i Frankrike og andre EU-land, skriver lederen for Nasjonal front på Twitter.

Partiet gjorde et brakvalg i regionvalget i Frankrike i desember, og Marine Le Pen planlegger å stille som kandidat i det franske presidentvalget neste år, skriver NTB.

Samtidig kommer deres britiske meningsfelle (i mange saker), Nigel Farage, leder for United Kingdom Independence Party (UKIP), med følgende melding fra seiersfesten: – EU er døende.

– Mine damer og herrer. Dette er en seier for folk flest, sier en av ut-sidens største stjerner.

Valgdeltakelsen i Storbritannia var på hele 72,2 prosent, og det endelige resultatet viser at 51,9 prosent av britene har stemt for å forlate EU, skriver NTB.

– La 23. juni gå inn i historien som vår uavhengighetsdag, sier Farage.

Han mener EU er døende, og håper nå at det han omtaler som et «feilet prosjekt, tvinges i kne. Han har allerede sterke allierte i mektige europeiske land.

Danmark blir

Fredag morgen ble resultatene av en EU undersøkelse i Danmark kjent. Der er det stort flertall for å bli værende i unionen.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen utelukker ifølge NTB en ny dansk folkeavstemning om EU.

– Vi hører til i EU og jeg har ingen planer om en folkeavstemning om det spørsmålet, sier Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

– EU er Danmarks beste mulighet til å påvirke den verdenen vi på godt og vondt er en del av, sier den danske statsministeren, og motsetter seg dermed forestillingene til Farage, Le Pen og Wilders, samtidig som han setter foten ned for det største partiet på borgerlig side i Danmark, Dansk Folkeparti (DF).

De har nemlig sagt at også danskene bør få gå til urnene når britenes avtale med EU kommer på plass.

– Slik kan danskene få ta stilling til om det vil ha et annet medlemskap i EU enn det nåværende, har DF-formann Kristian Thulesen sagt, ifølge NTB.

– Vi har den relasjon til EU som vi har, som hviler på de danske unntakene. Jeg ser ikke at det kommer en situasjon innen overskuelig fremtid hvor vi skal ta et oppgjør med dem, sier Løkke.

Ja, så var det her hjemme på berget da. Vi er riktignok ikke i EU, men EØS-avtalen dikterer mye.

Organisasjonen «Nei til EU» gjentar sine krav om å en avstemning rundt denne:

Etter #Brexit: Nei til EU krever folkeavstemning om EØS! Melde deg inn i Nei til EU nå: https://t.co/mTDJSLXIGD pic.twitter.com/GOelp42m5F

(DP/NTB)

Powered by Labrador CMS