Arbeidsliv

EN AV TI: Om lag hver tiende nordmann i alderen 18-67 år er ufør, viser Navs uførestatistikk.

2 100 flere uføretrygdede i 3. kvartal

Ved utgangen av september var det i alt 334 200 mottakere av uføretrygd. Det er en økning på 2 100 uføretrygdede siden forrige kvartal, viser tall fra Nav.

Publisert Sist oppdatert

Personer som mottar uføretrygd utgjør 9,8 prosent av befolkningen i alderen 18-67 år ved utgangen av september. Dette er samme andel som ved utgangen av forrige kvartal.

– Veksten i antall uføre er forventet, og vi venter også en videre vekst fremover. Utviklingen må sees i sammenheng med befolkningsvekst, aldringen av befolkningen og endringer i regelverket for arbeidsavklaringspenger, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Færre eldre uføre

Sammenlignet med for ett år siden har det vært en økning i uføreandelen i alle aldersgrupper fra 20 til 59 år. For aldersgruppen over 60 år var det en nedgang i uføreandelen, mens andelen var uendret for 18-19-åringene.

Totalt sett er andelen uføre i dag om lag like høy som ved starten av 2000-tallet. For aldersgruppen 18 til 40 år har det vært en vekst, mens det har vært en nedgang for de over 50 år i samme periode. Nedgangen er spesielt stor for de over 60 år, viser Navs tall.

Forskjeller mellom fylkene

Det er store fylkesvise forskjeller i andelen uføretrygdede, og det var en økning i alle fylker det siste året bortsett fra i Troms, som har en svak nedgang i uføreandelen. Andelen uføre i prosent av befolkningen i Østfold var på 14,4 prosent, mens andelen i Oslo var på 5,4 prosent.

– Lokale arbeidsmarkedsforhold, alderssammensetning og ulikt utdanningsnivå forklarer mye av den geografiske variasjonen i antall uføre, sier Vågeng.

Flere har hatt arbeidsavklaringspenger

Om lag 80 prosent av alle nye uføretrygdede har mottatt arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav før de får innvilget uføretrygd. De siste ni månedene har det vært en økning i antallet som har hatt AAP før de starter å motta uføretrygd.

Økningen henger sammen med at tiden man kan motta AAP ble innskrenket fra 1. januar i år. Det er grunn til å forvente at dette vil føre til at flere begynner å motta uføretrygd, konstaterer Nav.

Powered by Labrador CMS