Arbeidsliv

LOs leder Gerd Kristiansen (t.v.) hilste på NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund da årets lønnsforhandlinger ble innledet 6. mars. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

50 øre tillegg for alle • Ekstra tillegg for lavtlønnede • Ramme på 2,4 prosent

LO og YS har kommet til enighet med NHO om vårens lønnsoppgjør.

Publisert Sist oppdatert

De to største hovedsammenslutningene i norsk arbeidsliv har blitt enige om en generell lønnsøkning på 50 øre i timen til alle. Lavtlønnede, altså de som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, får halvannen krone ekstra i tillegg - til sammen to kroner.

Rammen på oppgjøret er 2,4 prosent, og omfatter rundt 170.000 LO-medlemmer. Omtrent 20 prosent av disse får lavtlønnstillegg.

Det sentrale tillegget utgjør en lønnsvekst på 0,3 prosent. På toppen av dette kommer en glidning (lønnsvekst som kommer i tillegg til det som er fremforhandlet sentralt) på én prosent. De resterende 1,1 prosentene kommer fra lønnsoverhenget, altså at lønnsoppgjøret gitt i fjor får full virkning i år.

Lavlønnstillegget vil særlig komme kvinnene til gode, ifølge LO. Godt over halvparten av alle som får lavlønnstillegg er kvinner, mens kvinneandelen av alle som omfattes av oppgjøret er om lag 24 prosent, opplyser hovedorganisasjonen.

– Dette er et solidarisk oppgjør. Vi har sikret et generelt tillegg til alle og et løft til de lavest lønte, mange av dem kvinner, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Forhandlingsresultatet innebærer ifølge LO at alle de som omfattes av oppgjøret får et generelt tillegg på 1000 kroner i året. For lavlønnede medlemmer, det vil si med en gjennomsnittlig årslønn på 407 265 kroner eller mindre, utgjør tillegget 2.900 kroner, totalt 3.900 kroner.

Oppgjøret er som regel veiledende for forhandlingene som skal skje mellom andre sammenslutninger og i andre sektorer senere i år.

NHO: – Har strukket oss langt

Kristiansen hadde på forhånd varslet et «moderat» oppgjør, men avviste nok et år med reallønnsnedgang. NHO-leder Kristin Skogen Lund sa seg på forhånd enig i at «moderasjon» var nøkkelen.

Derfor mener Skogen Lund at arbeidsgiversiden har strukket seg langt, gitt den fortsatt utfordrende situasjonen i norsk økonomi og lønns- og prisutviklingen ellers i Europa.

– Men vi endte på et resultat vi som fellesskap kan akseptere. For oss var det viktig å oppnå enighet, sier NHO-sjefen.

– Lønningene i Norge er blant de høyeste i Europa. Derfor må lønnsøkningen her hjemme være lavere enn de landene vi konkurrerer med. Det håper vi å få til i år, sier Skogen Lund.

LO-lederen mener de har vist ansvarlighet «i en situasjon med rekordhøy ledighet.»

– Dette er et oppgjør som tar hensyn til at mange bedrifter fremdeles er i en vanskelig situasjon. Nå forventer vi at andre grupper, ikke minst toppledere og eiere, utviser samme ansvarlighet, og at myndighetene gjennom sin politikk ikke ytterligere forsterker forskjellene i samfunnet.

YS og NHO enige

Oppgjøret mellom YS og NHO kom også i havn på 2,4 prosent tirsdag kveld.

– Også i år har vi bidratt til et ansvarlig oppgjør ved å ta hensyn til den konkurranseutsatte industrien. Dette til tross for at lønnsveksten var vesentlig lavere enn prisveksten i 2016, slik at mange fikk redusert kjøpekraft, sier leder for YS Privat, Vegard Einan.

Disse yrkesgruppene får lavtlønnstillegg:

Powered by Labrador CMS