Arbeidsliv

Norske toppledere kan ta langhelg fra februar og ut året

I alle fall hvis de vil nøye seg med en norsk gjennomsnittslønn. Norske toppledere bruker bare 23 dager på å tjene like mye som årslønnen til en vanlig ansatt.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver FriFagbevegelse. Norske toppledere tjener elleve ganger så mye som en vanlig norsk gjennomsnittslønn. Den årlige norske gjennomsnittslønnen ligger på 519.600 kroner. En norsk toppleder, derimot, håver inn 5,8 millioner kroner i snitt på et år.

2. februar har den gjengse nordmannen 207 arbeidsdager igjen. Gjennomsnittstoppsjefen kan ta ferie, med en gjennomsnittlig norsk årslønn på bok etter 23 dagers arbeid.

Topp 100

FriFagbevegelse har gjort en utregning av årsregnskapene til de 100 største selskapene i Norge. Undervannsentreprenøren Subsea 7s administrerende direktør Jean Cahuzac er ifølge nettstedet den som tjener aller mest, med en årslønn på 19 millioner kroner.

Nederst på «Lønnslista Topp 100» ligger Olav Nils Sunde, daglig leder i investeringsselskapet ON Sunde. Sunde overlot ledelsen av selskapet til sønnen Alexander Sunde på tampen av 2015. Han fikk bare 845.000 kroner i årslønn. Han har imidlertid en formue på 4,5 milliarder kroner, ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste.

Økende forskjeller

Ifølge Statistisk Sentralbyrå har lønna til de med høyest lønn de siste ti årene økt med 46 prosent. Lønna til de med lavest lønn har økt med bare 24 prosent. Det er en nesten dobbelt så stor økning for de med topplønningene i forhold til de som tjener minst.

Statistisk sentralbyrå viser at ulikheten i Norge har økt de siste ti årene. Dette måles med «Gini-koeffisienten», som viser skjevfordelingen i inntekt uttrykt ved ett tall. En koeffisient på null betyr at det er total likhet mellom inntektene i landet. Er koeffisienten én, betyr det at én prosent av befolkningen har all inntekt.

I Norge var Gini-koeffisienten i 2015 på 0,207. Det er en økning fra 0,186 i 2006. Norge har likevel lavere ulikhet enn de 28 EU-landene.

Powered by Labrador CMS