Arbeidsliv

Arbeidstagere i alderen 20 til 30 år er opptatt av gleden over yrkesutøvelsen i seg selv, viser en ny undersøkelse som er omtalt i det tyske magasinet Focus Business.

Unge motiveres av gleden over å lykkes i yrket sitt

Yngre medarbeidere er mindre opptatt av lønn, bonusordninger, fritid, hobbyer og tid med familie og venner enn man hittil har trodd, viser en tysk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

En fersk undersøkelse gjennomført av personalrådgivningsbyrået Egon Zehnder International og tenketanken Der Stiftung Neue Verantwortung viser at folk i alderen 20 til 30 år er mer opptatt av gleden over yrkesutøvelsen i seg selv enn over lønn og bonusordninger. Dette ifølge det tyske magasinet Focus Business.

– Aldersgruppen 20-30 år er den mest ytelsesorienterte generasjon vi noen gang har hatt, hevder professor Jutta Rump ved Høgskolen i Ludwigshafen i et intervju i det tyske bladet.

Dagens generasjon er ifølge henne like ytelsesmotivert, målorientert og resultatorientert som eldre arbeidstakere og lar seg ikke så mye styre av lønn, makt eller karriere-bestrebelser.

Foto Professor Jutta Rump ved Høgskolen i Ludwigshafen sier til det tyske bladet Focus Business at alders­gruppen 20-30 år er den mest ytelsesorienterte generasjon vi noen gang har hatt. Foto: TK Presse

Undersøkelsen viser at 73 prosent av de unge arbeidstakerne lar seg motivere av gleden over å lykkes i yrket, 62 prosent legger vekt på muligheten til personlig utvikling, mens 58 prosent er opptatt av et meningsfullt arbeid. Den tyske professoren mener det er viktig at bedriftene tar disse resultatene inn over seg, og i større grad legger til rette for dette – i stedet for å være så opptatt av lønn og individuelle bonusordninger. Mer penger betyr nemlig ikke automatisk større innsats.

Fjernet individuelle bonusordninger

Teknologiselskapet Robert Bosch er ifølge Focus Business ett av de selskapene som har erkjent at medarbeidernes motivasjon ikke kan kjøpes. De har fjernet den individuelle innsats-avhengige bonusordningen de hadde, og har istedenfor innført en bonusordning som er avhengig av den enkelte avdelingens eller hele bedriftens suksess. Personalsjefen i Bosch uttaler at deres medarbeidere og ledere skal engasjere seg i det som firmaet er best tjent med, og ikke i det som skaffer dem selv de største fordelene.

Den tyske motivasjonsforskeren Reinhard Sprenger konstaterer i Focus-artikkelen at mer penger ikke automatisk betyr mer innsats. Tvert imot kan det få motsatt effekt og ødelegge motivasjon. Han mener bedriftene bør ha andre insentiver til innsats enn bonusordninger, lønnsøkninger og løfter om forfremmelse.

Slike motivasjonssystemer bidrar ifølge Sprenger til å fortrenge de indre bindingene til selve oppgaven. Menneskene gjennomfører da oppgaver mest fordi de får lønn for det, og ikke fordi de opplever det som meningsfullt. Den som selv opplever å lykkes med noe og som føler at det er nyttig og kan få betydning for noen, er mer automatisk motivert, mener han. Han viser til at denne typen motivasjon kan stimuleres med en transparent ledelsesstil som involverer medarbeiderne og gir dem større deltakelse og videre fullmakter. Dette er ifølge de tyske forskerne noe som motiverer spesielt den yngre generasjonen, men som også har betydning for andre generasjoner.

Foto Professor Bård Kuvaas ved Handelshøyskolen BI er en av de forskerne som har funnet at indre motivasjon er viktigere i arbeidslivet enn ytre motivasjonsfaktorer. Foto: Handelshøyskolen BI

Indre motivasjon viktigst

Professor Bård Kuvaas ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI bekrefter at det finnes mye forskning som stadfester en del av det disse tyske forskerne hevder. Han viser til forskjellen mellom indre og ytre motivasjon. Ved indre motivasjon gjør man en aktivitet av interesse for aktiviteten, og da er det å utføre den en motivasjonsfaktor og en belønning i seg selv. Ytre motivasjon er når man utfører en aktivitet fordi man ønsker å oppnå en belønning, da er målet for aktiviteten noe som ligger utenfor aktiviteten selv.

– Ytre motivasjon kan kjøpes, men ikke indre, fastslår han.

Kuvaas tror imidlertid ikke at dette har så mye med alder å gjøre, men at det gjelder både unge og eldre arbeidstakere. Han viser blant annet til egen forskning, herunder en studie i tidsskriftet «Journal of Economic Psychology» der han og flere andre forskere har undersøkt betydningen både av indre og ytre motivasjon i jobbsammenheng. Forskerne har blant annet sett på hvordan disse to formene for motivasjon påvirker arbeidsinnsatsen. De fant at indre motivasjon er assosiert med positive resultater, mens ytre motivasjon enten er negativt relatert eller urelatert til positive resultater.

Powered by Labrador CMS