Arbeidsliv

Da Google studerte egne ansatte ble de overrasket: Teknisk innsikt var langt fra viktigst og B-laget tok hjem flest seire

Publisert Sist oppdatert

Utviklerne i Google er blant verdens beste i matte og realfag. Men etter å ha gravd i egne behov, spør Google seg nå om det er teknisk kompetanse de egentlig trenger aller mest.

I en verden hvor så å si alle er teknisk kompetente er det de sosialt intelligente som skiller seg ut.

Teknisk innsikt ikke viktigst

En grundig gjennomgang av hvilke mennesker som lyktes i organisasjonen viste i 2013 at teknisk innsikt var viktig, men mindre viktig enn hele syv andre egenskaper.

Det å være en god og støttende coach og det å kunne lytte og forstå andre mennesker ble vurdert som viktigere. Kommunikasjon og empati og innsikt i andre verdier enn ens egne ga også fordeler i selskapet som teknisk innsikt ikke matchet. Generell kritisk tenkning og problemløsning var også viktigere enn å kunne kode godt.

Ansatte flere humanister

Engelsk-professor Cathy N. Davidson som er styreleder i Mozilla stiftelsen som eier Firefox-nettleseren, er opptatt av å gi humanister adgang til teknologiske jobber. I en kronikk i Washington Post skriver hun at egenskapene som Google egentlig trenger, er de man ofte plukker opp på et typisk HF-fakultet.

Google ble så overrasket over sine egne funn i 2013 at de ansatte sosialantropologer og etnografer til å undersøke dataene videre. Resultatet ble at Google begynte å ansette humanister, kunstnere og til og med folk med en såkalt MBA – en gruppe som Google-gründerne Sergey Brin og Larry Page til da hadde unngått som pesten.

Dermed var Google med å brøytet vei for den økende trenden med at andre fagretninger får plass i Silicon Valley.

B-lag var mest produktive

Våren 2017 slapp Google resultatene fra enda en medarbeiderundersøkelse. I Aristoteles-prosjektet så man på team som enten var spesielt innovative eller spesielt produktive. Dataene viste denne gangen at det slett ikke var stjerneteamene, bestående av noen av de ledende forskerne i verden, som presenterte de mest innovative løsningene. Det var såkalte B-lag som gang på gang stod bak selskapets største gjennombrudd.

Davidson peker på at det er lettere å være innovativ når man ikke trenger å være den smarteste i rommet hele tiden.

Fravær av mobbing

Aristoteles-prosjektet viste også, kanskje ikke så overraskende, at fravær av mobbing var helt essensielt for å få frem gode ideer. For å lykkes må alle på teamet føle seg inkludert og lyttet til – og ingen må være redde for å gjøre en pinlig feil, er konklusjonen.

Powered by Labrador CMS