Arbeidsliv

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Enige om ny pensjonsmodell for offentlig ansatte

Nå skal det forhandles om økonomi.

Publisert Sist oppdatert

En partssammensatt ekspertgruppe skriver at det vil være forenklende å integrere verdien av AFP i tjenestepensjonsordningen. Hensynet til mobilitet mellom offentlig sektor og den delen av privat sektor som har AFP er også viktig.

Det kommer frem i en rapport som ble lagt frem mandag 5. februar. Den skal danne grunnlaget for forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon, som etter planen skal sluttføres innen 2. mars.

Arbeidsgruppen legger til grunn at det skal innføres en påslagsmodell for alderspensjon i de offentlige tjenestepensjonsordningene.

Påslagsordningen skal utformes med utgangspunkt i at:

  • Alle år i jobb skal gi pensjonsopptjening

  • Tjenestepensjonen skal beregnes uavhengig av folketrygden

  • Pensjonsopptjeningen skal være kjønns- og aldersnøytral

  • Det skal være en ‘grunnsats’ for opptjening av alderspensjon i intervallet 0–12 G og en ‘tilleggssats’ for opptjening i intervallet 7,1–12 G

  • Den enkelte arbeidstakers pensjonsopptjening samles i en beholdning som i opptjeningsperioden skal reguleres med lønnsveksten i samfunnet

  • Alderspensjonen skal kunne tas ut fleksibelt fra 62 år og kombineres med arbeidsinntekt uten at pensjonen blir avkortet

  • Ved uttak av alderspensjon beregnes årlig alderspensjon ved at pensjonsbeholdningen divideres med folketrygdens delingstall

  • Utbetalingen skal være livsvarig

Opptjeningssatsene – grunnsats og tilleggssats – skal avtales i fase 2, som går i gang onsdag 7. februar. Arbeidet skal etter planen avsluttes inne 2. mars.

Påslagsordningen vil blant annet gjøre at verdien av de opptjente pensjonsrettighetene blir uavhengig av den framtidige yrkeskarrieren, og det gir mer pensjonsuttelling å fortsette i arbeid, mener ekspertgruppen.

Unge skal dermed få bedre muligheter til å kompensere for virkningene av levealdersjustering.

Det er veldig positivt at man nå i stor grad løser veldig mange av problemene med privat og offentlig sektor

Sjeføkonom i arbeidsgiverforeningen Spekter, Stein Gjerding, er svært fornøyd med at man nå er enige i at det blir påslagsmodellen som blir den gjeldende modellen for offentlige ansatte.

– Det er veldig positivt at man nå i stor grad løser veldig mange av problemene med privat og offentlig sektor, sier han til DP.

Dermed blir pensjonen for offentlig ansatte bestående av Folketrygden i bunn, pluss dette påslaget på toppen, som blir en selvstendig ordning.

AFP kan fortsatt skape problemer

Ifølge Gjerding er det i tillegg til økonomien i ordningen flere punkter partene fortsatt strides om.

Foto Sjeføkonom i Spekter, Stein Gjerding, er fornøyd med valget av påslagsmodellen. Foto: Spekter.

Hvordan man skal håndtere den gullkantede AFP-ordningen er et av disse. En løsning her blir viktig ettersom AFP har egenskaper som gjør det attraktivt å forbli i en sektor, noe man ønsker å motarbeide.

Arbeidsgiversiden ønsker at AFP-ordningen skal være som i det private, mens arbeidstakersiden ønsker seg AFP integrert i påslagsmodellen for å få høyere satser.

Særaldersgrenser

Særaldersgrenser er også en vanskelig sak. Noen stillinger har lavere aldersgrense enn 70 år, disse kalles særaldersgrense. Dette innebærer at de ansatte kan ta ut alderspensjon inntil tre år før aldersgrensen dersom summen av alder og opptjeningstiden er 85 år eller mer. Særaldersgrenser finnes ofte i yrker der det blir stilt særlige krav til fysiske og psykiske egenskaper.

– Vi er enige om hvem som skal ha særaldersgrenser. Men arbeidstakersiden ønsker en forhandlingsrunde på hvordan verdien skal kompenseres, mens arbeidsgiversiden ønsker å utsette dette til en senere fase, sier han.

Gjerding er klar på at arbeidsgiverne ønsker at det fastsettes forpliktelser også på dette området -dette er et arbeid som er blitt utsatt mange ganger, men de ser for seg en forpliktende runde lenger frem i tid.

Frelsesarmeens store forpliktelser

Til sist nevner Gjerding er problemstilling knyttet til regulering av ytelsene for ansatte som trer ut av ordningen.

For eksempel har Frelsesarmeen tunge forpliktelser til sine ansatte som vokser også etter at ansatte har sluttet. I dag er et uavklart om dette blir en del av forhandlingene, men arbeidsgiversiden har foreslått en løsning som går på at pensjonene blir såkalt avkastningsregulert.

Powered by Labrador CMS