Arbeidsliv

Ullersmo fengsel i Ullensaker kommune i Akershus.

Fengselsansatte ut mot ABE-reformen

Ansatte i kriminalomsorgen er svært bekymret over effektiviseringsreformen. – Den er i ferd med å ta livet av oss, sier klubbleder i Bergen fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Mandag la 4.400 fengselsansatte i Norge ned arbeidet i to timer i protest mot regjeringens forslag til statsbudsjett og videreføringen av den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviviseringsreformen (ABE-reformen).

De innsatte ble låst inne eller måtte klare seg selv under den to timer lange politiske streiken.

– Før jobbet vi med rehabilitering. Nå handler det om å springe fra det ene til det andre og drive med brannslokking, sier fengselsbetjent Ann Elise Skjerping ved Bergen fengsel til Klassekampen.

Fra 2015 til 2019 innebærer effektiviseringskuttene for kriminalomsorgen drøyt 280 millioner kroner, ifølge forbundsleder Knut Are Svenkerud i KY. Han mener driftskuttene går utover tryggheten til de ansatte og soningstilbudet til de innsatte.

– Reformen er i ferd med å ta livet av oss, sier leder Haakon Mjelde i NFF-klubben i Bergen fengsel.

Støtte fra fangene

Også de innsatte støtter fengselsbetjentenes aksjon. Straffedes Organisasjon i Norge (SON) reagerer på det de kaller underbudsjettering.

– Vi har sett klart at fangene i fengslene har lidd under denne underbudsjetteringen, og vi har innsett at vi har felles interesser med de ansatte i fengslene, skriver SON i en pressemelding.

– SON vil derfor uttrykke sin fulle støtte til de fengselsansattes fagforeninger som går til politisk streik mot statsbudsjettet i to timer mandag 22. oktober med tittelen «Stopp nedleggelsene av fengsler – stopp effektiviseringskuttet».

Ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, skal sju fengselsavdelinger i Sør-Norge avvikles. Bakgrunnen for det foreslåtte budsjettkuttet er blant annet at flere dømte soner med fotlenke, og at det ikke lenger skal være behov for soningsplasser med lavt sikkerhetsnivå.

Regjeringspartiene forsvarer kuttene.

– Hvis man skal påpeke at en blir pålagt å spare, må man også påpeke at man samlet sett får mye mer. Så får det heller være en ærlig sak at pengene i sektoren blir brukt annerledes enn det en ønsker, sier andre nestleder i justiskomiteen Peter Christian Frølich (H) til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS