Arbeidsliv

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro.

Hydro stenger sin produksjon i Brasil

Hydro stenger både sitt aluminiumsraffineri Alunorte og bauksittgruva Paragominas i Brasil.

Publisert Sist oppdatert

Meldingen førte til at Hydro-aksjen falt med over 8 prosent på Oslo Børs onsdag formiddag.

Aluminiumsanlegget har produsert på halv maskin siden mars etter at brasilianske myndigheter påla konsernet å halvere produksjonen.

Hydro opplyser i en pressemelding onsdag morgen at påleggene hindrer Alunorte å bruke det nyeste deponiet for bauksittrester, som var under oppstart i februar, samt et nytt og moderne pressfilter.

Raffineriet har derfor måttet benytte en eldre og mindre effektiv teknologi. Det har ført til at det gamle deponiet nærmer seg slutten på levetiden raskere enn forventet.

Dette har også ført til at bauksittgruva Paragominas stanser all produksjon. Både Alunorte og Paragominas har startet nedstengningsprosessen.

Vidtrekkende konsekvenser

– Våre ansatte har jobbet hardt de siste sju månedene for å opprettholde trygg drift og bevare arbeidsplasser. Dette er en trist dag fordi vi har verdens mest avanserte teknologi tilgjengelig for å fortsette sikker drift, men som vi er forhindret fra å bruke. Det vil påvirke arbeidsplasser, lokalsamfunn, leverandører og kunder, sier John Thuestad, konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Bauksitt & Alumina.

Hydro jobber tett med fagforeningene og vil gjøre sitt beste for å redusere belastningen for ansatte, men beslutningen om å stenge Alunorte og Paragominas vil påvirke fast ansatte og innleide ved begge anlegg.

Konsernet opplyser at beslutningen om å stenge ned Alunorte og Paragominas har betydelige driftsmessige og finansielle konsekvenser, også for Hydros primæraluminiumportefølje, inkludert Albras.

– Vi vil fortsette å jobbe konstruktivt med myndigheter for å løfte embargoen og å gjenoppta driften, samt reetablere Alunorte som verdens ledende aluminaraffineri, sier Thuestad.

Utslippsanklager

Den 16.–17. februar ble Barcarena, inkludert aluminaraffineriet Alunorte rammet av ekstrem nedbør som fortsatte i de følgende dagene. Det falt mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer.

Hydro ble anklaget for lekkasjer som kan ha ført til forurenset drikkevann. Det ble gjennomført både interne og eksterne undersøkelser som bekreftet at det ikke har vært utslipp fra deponiene for bauksittrester eller skadelige utslipp etter det kraftige regnet, skriver selskapet.

Siden 1. mars har Alunorte operert på 50 prosent av sin kapasitet, etter ordre fra det regionale miljødirektoratet Semas og domstolene. Som en følge av det har bauksitt-gruva Paragominas og aluminiumverket Albras også redusert produksjonen med 50 prosent.

Både Alunorte og Paragominas har gitt kollektive ferier til rundt tusen ansatte for å bevare jobber og redusere virkningen av den reduserte aktiviteten. I juli suspenderte Paragominas midlertidig arbeidsavtaler for 80 ansatte og avsluttet kontrakten for 175 ansatte hos entreprenører.

Powered by Labrador CMS