Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Jobbskifter | Lønnsom illojalitet?

For første gang på ti år fører et frivillig jobbskifte i Storbritannia til en gjennomsnittlig lønnsøkning på over 10 prosent. Likevel bytter ytterst få arbeidsplass.

Publisert Sist oppdatert

Mens den gjennomsnittlige lønnsøkningen for britiske arbeidere ligger stabilt på 2,5 prosent, fikk de som frivillig byttet jobb i løpet av de foregående 12 månedene en lønnsøkning på hele 11 prosent.

Et slikt nivå har det britiske arbeidsmarkedet ikke sett siden før finanskrisen – og da lå den generelle lønnsøkningen også langt høyere, på omkring fire prosent.

Tallene ble publisert i en rapport utarbeidet av tenketanken Resolution Foundation, kun timer før den britiske sentralbanken skal offentliggjøre sin avgjørelse om nivået på styringsrenten i landet. Markedet har priset inn over 90 prosent sannsynlighet for at denne heves for andre gang siden finanskrisen, til 0,75 prosent.

Ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets har den britiske sentralbanken signalisert at den ikke vil risikere å komme bakpå i rentesettingen, og slik «risikere en uønsket sterk oppgang i lønns- og prisvekst.»

Høy lønnsvekst ved jobbskifter kan være et tegn på at sterkere lønnsutvikling ligger rett rundt hjørnet.

Andre trekk som peker i samme retning er de laveste arbeidsledighetstallene siden 70-tallet.

«Vi deler ikke denne bekymringen, ettersom Brexit-turbulens etter vårt syn vil legge en klam hånd på både vekst- og inflasjonsutviklingen i året som kommer,» skriver Haugland i DNB i sin morgenrapport torsdag.

Og tallene kan tyde på at mange er enige. Ytterst få benyttet seg nemlig av «snarveien» til lønnsøkning – på 12 måneder har kun tre prosent av arbeidsstyrken skiftet beite. Dette reduserer presset på arbeidsgivere til å øke lønnsutbetalingene, skriver Resolution Foundation i en pressemelding.

– Mens den overordnede lønnsveksten forblir svak, vil nok de som ønsker å heve styringsrenten argumentere med at situasjonen, uavhengig av hvor ille den er, ikke kan bli bedre. De som er avventende mener imidlertid at det noe økende presset for høyere lønn betyr at ting bare kan bli bedre, sier senioranalytiker Stephen Clarke i tenketanken.

– Og til tross for den økende «illojalitetsbonusen» er spesielt unge arbeidere nølende med å bytte jobb, presiserer han.

Annerledeslandet Norge

I Norge er situasjonen en annen.

En undersøkelse utført av Opinion på oppdrag fra Manpowergroup tidligere i år viste at den gjennomsnittlige lønnsøkningen ved et jobbskifte lå på knapt 14.000 kroner i 2017. Med utgangspunkt i den gjennomsnittlige lønnen her i landet utgjør det omtrent den samme lønnsøkningen som ble fremforhandlet av frontfaget samme år.

Motivasjonen for jobbskifter her i landet er heller ikke hovedsakelig økonomiske goder. Kun sju prosent av utvalget (677 personer) mente at økonomi var årsaken til at de skiftet jobb i fjor.

Viktigere var det med større faglige utfordringer (27 prosent) og praktiske årsaker som flytting, familie og barn (19 prosent.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS