Arbeidsliv

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener konflikten mellom NHO og NSF er alvorlig.

Historiens første lockout i helsesektoren

– Alvorlig, sier arbeidsministeren.

Publisert Sist oppdatert

NHO Service og Handel vedtok torsdag å gå til lockout i den pågående konflikten med Norsk Sykepleierforbund (NSF).

–Sykepleierstreiken har nå pågått i tre uker, og flere av de syv bedriftene som er rammet av streiken risikerer å gå konkurs. Derfor er vi nødt til å bruke dette sterke virkemiddelet nå, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecile Kaltenborn.

Grepet gjør at konflikten trappes opp fra å omfatte 56 sykepleiere i sju bedrifter til 500 sykepleiere i samtlige 65 bedrifter som Sykepleieforbundet har varslet streikeuttak for.

Lockouten trer i kraft ved arbeidstidens begynnelse tirsdag 20. november.

Lockout er et svært sjeldent brukt virkemiddel i norske arbeidskonflikter. Sist gang det skjedde var i 2004, da 112 heismontører gikk ut i streik for samme minstelønn for utenlandske arbeidere som norske.

Virkemiddelet er aldri før brukt i helsesektoren.

Denne gangen handler det også om minstelønn, blant annet. NSF krever blant annet at sykepleiere skal sikres samme minstelønnsnivå uavhengig av hvor de jobber, og minimum 500.000 kroner i lønn til sykepleiere med 10 års ansiennitet.

Kampen for sentral minstelønn føres ifølge NSF fordi NHOs virksomheter innenfor helse gir sine ansatte en lavere lønnsutvikling over tid enn sammenlignbare arbeidsgivere, for eksempel KS.

– I dag har NHO kastet kortene. De går altså ikke av veien for å stenge både sykehjem, respiratorteam, gatehospital for å drive gjennom sitt syn på en tariffavtale. Loven slår fast at helsetjenester må organiseres slik at de er forsvarlige. Ved å stenge helsepersonellet ute, bryter både den private virksomheten og kommunen sine plikter etter loven, sier forbundsleder Eli Gunhild By i NSF.

Kaltenborn i NHO understreker at både streik og lockout er lovlige og sterke virkemidler som må brukes med varsomhet.

– Selv om konflikten nå går over i en annen fase, håper vi fortsatt å kunne finne en løsning, sier hun.

Rasende sykepleiere

Den løsningen er det nok kun regjeringen som sitter på, og ikke Norsk sykepleierforbund. Der er de rasende over NHOs lock-out-grep.

– I dag har NHO kastet kortene. De går altså ikke av veien for å stenge både sykehjem, respiratorteam, gatehospital for å drive gjennom sitt syn på en tariffavtale. Loven slår fast at helsetjenester må organiseres slik at de er forsvarlige. Ved å stenge helsepersonellet ute, bryter både den private virksomheten og kommunen sine plikter etter loven, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund, som ikke er i tvil om hva NHO ønsker å oppnå med lock-outen:

– NHO Service og Handel setter altså sin lit til at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemd til fordel for arbeidsgiverne og deres mål om å holde lønningene nede.

– Her må politikerne tenke seg godt om, sier Eli Gunhild By.

– Alvorlig

– Det er alvorlig når en konflikt rammer helsesektoren slik den gjør i dette tilfellet. Dette er en konflikt mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel, og det er partene som har ansvaret for å løse den. Jeg legger til grunn at partene gjør det de kan for å finne en løsning. Myndighetene følger konflikten på vanlig måte, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en kommentar til Dagens Perspektiv.

Hauglie understreker at det er Helsetilsynet som har det faglige ansvaret for å vurdere konsekvensene av konflikten for pasienter og brukere.

Powered by Labrador CMS