Arbeidsliv

Streikende sykepleiere demonstrerte denne uken utenfor Stortinget. Tvisten mellom Norsk Sykepleierforbund (NSF) og NHO Service og Handel fortsetter.

Sykepleierne avviser boikott

Full forvirring om hvem som stenges ute i sykepleier-konflikten.

Publisert Sist oppdatert

NHO har varslet at de vil gå til lockout og stenge 501 sykepleiere som er omfattet av overenskomsten med Norsk Sykepleierforbund (NSF) ute fra sine arbeidsplasser fra og med tirsdag – «med unntak av ledere og mellomledere».

Lockout er et helt lovlig, men noe uvanlig grep i arbeidskonflikter. VG meldte fredag at «sykepleierforbundet boikotter lockouten».

Det stemmer ikke.

NSF bekrefter overfor Dagens Perspektiv at de mener NHOs varsel er ugyldig, men årsaken til det er at de ikke vet hvilke av deres medlemmer arbeidsgiverne vil stenge ute. Får de vite det, vil de respektere spillereglene, slår assisterende forhandlingssjef Kari Tangen i NSF fast.

Det er kombinasjonen av tallfesting (501 medlemmer) og formuleringen «med unntak av ledere og mellomledere» som skaper forvirring.

– Når de gjør dette unntaket, så er ikke det en presis avgrensning av hvem dette lockout-varselet gjelder, og det er vi helt avhengig av å vite, sier Tangen.

Hun etterlyser navnelister fra NHO.

– Man kan ikke ane hvem dette gjelder for. Det er ikke en finurlighet vi finner på, men et praktisk problem. Vi fikk spørsmål allerede i går fra mange som ikke vet om de omfattes eller ikke, opplyser Tangen.

Hun mener navnelister kunne vært unødvendig dersom NHO presiserte i sitt varsel at «alle» var omfattet av lockouten.

– De har for så vidt sagt at de melder 501 stykker ut – og det er jo alle. Men så sier de «med unntak av ledere og mellomledere». Vi vet ikke hvem de mener.

NSF har ikke fått noen signaler om at de vil få nye lister tilsendt.

Overfor Dagens Perspektiv sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne Cecilie Kaltenborn, at de ikke har bestemt seg for hva de vil foreta seg ennå.

Powered by Labrador CMS