Arbeidsliv

Har jeg egentlig ikke «særlig uavhengig stilling» og derfor krav på overtid?

DP-juristene svarer

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber som HR-rådgiver i et selskap hvor vi er en relativt stor administrasjon plassert på hovedkontoret.

Det er et høyt lønnsnivå i administrasjonen, og vi har derfor inntatt i arbeidsavtalene at ingen har rett til ekstra betaling for overtid.

En av de ansatte har vært på et kurs, og kom tilbake og sa at vi ikke hadde lov til å ha en slik ordning. Hun viste særlig til at hun ikke hadde lederansvar. Stemmer det?

HR-rådgiver

Svar: I utgangspunktet kan arbeid utover avtalt arbeidstid kun gjennomføres hvis det foreligger et «særlig og tidsavgrenset behov», og etter avtalt arbeidstid har arbeidstakeren rett til ekstra betalt.

For arbeid utover 9 timer per dag har den ansatte rett til et overtidstillegg på minst 40 %.

Unntak fra dette kan kun gjøres dersom arbeidstakeren har en ledende eller særlig uavhengig stilling.

I dette tilfellet må dere vurdere om den aktuelle arbeidstakerens stilling er «særlig uavhengig». Det er ikke tilstrekkelig å kunne kontrollere egen arbeidstid og/eller ha fleksibel arbeidstid.

Stillingen må være uavhengig i den forstand at arbeidstakeren selv prioriterer egne oppgaver, bestemmer hva vedkommende skal gjøre og hva som skal delegeres til andre, samt når og hvordan arbeidsoppgavene skal utføres.

Unntaket er ment å omfatte stillinger uten lederansvar, men som likevel er overordnet og ansvarsfull.

Jeg vil anbefale dere å gjøre en vurdering av om de enkelte stillingene i administrasjonen er ledende eller uavhengige stillinger, fremfor å praktisere dette som en felles ordning for administrasjonen.

SBDL v/advokatfullmektig Benedicte Hille

Powered by Labrador CMS