Arbeidsliv

Har du de mest etterspurte ferdighetene i år? Sjekk listen i saken.

Dette er de mest ettertraktede «myke» og «harde» ferdighetene i 2020

LinkedIn har laget en liste med 15 punkter over kunnskapen, kompetansen og de personlige egenskapene som rekruttererne leter etter i år.

Publisert Sist oppdatert

Såkalte harde ferdigheter handler om evnen til å løse en spesifikk oppgave, mens myke ferdigheter handler om måten man løser dem på – hvordan man tilpasser seg, evne til å samarbeide og løse problemet.

Harde ferdigheter er spesialisert kunnskap og tekniske evner – for eksempel programmering, regnskap eller juskunnskaper. Disse ferdighetene er ofte lettere å definere og måle enn myke ferdigheter.

Myke ferdigheter går mer ut på atferd og hvordan man tenker. Det er personlige egenskaper og kognitive ferdigheter. De er vanligvis vanskelige å måle, men de kan også hjelpe en person til å blomstre i en rekke roller og bransjer.

Topp fem myke ferdigheter:

  1. Kreativitet

  2. Overbevisende

  3. Samarbeidsdyktig

  4. Tilpasningsdyktig

  5. Emosjonell intelligent

Topp ti harde ferdigheter:

  1. Blokkjede

  2. Cloud computing (nettskyen)

  3. Analytisk resonnement

  4. Kunstig intelligens

  5. UX design

  6. Forretningsanalyse

  7. Markedsføring på nett

  8. Salg

  9. Datavitenskap

  10. Videoproduksjon

Kilde: LinkedIn

Nye ferdigheter inn på listen

Mange av ferdighetene på listen er gjengangere fra i fjor og året før. Kunnskap om blokkjede er derimot en ny kvalitet som topper årets liste.

Det positive med blokkjede er at teknologien er ansett sikker, desentralisert og kostnadseffektiv.

Det er en tidseffektiv måte å spore transaksjoner og leveringer i verdikjedene på og kan overføres til mange ulike bransjer – ikke kun finansbransjen hvor teknologien er mest assistert med kryptovaluta.

Skeptikerne hevder derimot at teknologien ikke er skalerbart, at den mangler standardiserte protokoller og den bruker overdrevent mye energi (bitcoin alene bruker mer energi enn nasjonen Sveits).

Søker emosjonelt intelligente folk

En ny myk ferdighet som har kommet på listen i år er emosjonell intelligens. Dette betyr at vedkommende er selvbevisst, klarer å regulere egne følelser, har gode sosiale ferdigheter, er empatisk og motivert.

Emosjonelt intelligente mennesker er også flinke til å gjenkjenne egne og andres følelser.

For å finne ut om en kandidat er emosjonelt intelligent kan du spørre tidligere arbeidsgivere hvordan kandidaten håndterte å mislykkes med en oppgave eller hva som motiverte hun.

Powered by Labrador CMS