Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Er det noen begrensninger i muligheten til midlertidig ansettelser?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi vurderer å foreta noen midlertidig ansettelser. Er det noen begrensninger i muligheten til slike ansettelser?

Svar: Ja, det er begrensinger i muligheten til å foreta midlertidig ansettelser. Den klare hovedregelen i norsk rett er at arbeidstakere skal ansettes fast. Faste ansettelser er løpende og tidsubegrenset, og reglene om opphør av arbeidsforhold vil gjelde ved avslutningen av ansettelsesforholdet. Arbeidsmiljøloven § 14-9 åpner imidlertid for midlertidige ansettelser i visse tilfeller, på nærmere angitte vilkår.

For det første er det adgang til midlertidig ansettelse etter bestemmelsens bokstav a når arbeidets karakter tilsier det. Dette innebærer at arbeidsgivers behov for den aktuelle arbeidskraften må være tidsbegrenset.

Dersom arbeidstakeren skal utføre arbeid som normalt og løpende utføres i den ordinære driften av virksomheten, vil det normalt ikke være adgang til midlertidig ansettelse etter denne bestemmelsen. Vilkåret vil imidlertid normalt være oppfylt dersom arbeidsoppgavene har et tidsbegrenset preg og skiller seg fra det som ellers løpende utføres hos arbeidsgiver.

Typisk vil prosjektarbeid o.l. kunne være omfattet av bokstav a, dersom prosjektet er reelt og tidsavgrenset .

Videre er det adgang til å foreta midlertidige ansettelse etter bestemmelsens bokstav b ved arbeid i stedet for en eller flere andre (vikariater). Vikariatet må i så fall være reelt. Vikarer skal utføre bestemte arbeidsoppgaver eller fylle en bestemt stilling, ved fravær av en eller flere arbeidstakere.

Det er også en generell adgang til midlertidig ansettelse for en periode på inntil 12 måneder etter bestemmelsens bokstav f. Det er da ikke noe krav om at arbeidsoppgavene er av midlertidig art. Slike midlertidige ansettelse kan imidlertid bare omfatte inntil 15 prosent av virksomhetens ansatte.

Det er også en karanteneperiode på 12 måneder etter hver ansettelse etter denne bestemmelsen, der det ikke kan foreta nye slike ansettelser på generelt grunnlag.

Andre grunnlag for midlertidig ansettelser er ved praksisarbeid (typisk opplæringsstillinger), ved arbeidsmarkedstiltak i regi av NAV og innenfor den organiserte idretten (bestemmelsens bokstav c, d og e).

Det er viktig å være oppmerksom på at retten, dersom arbeidstaker krever det og det foreligger brudd på reglene om midlertidig ansettelse, normalt vil fastslå at arbeidstakeren har et fast arbeidsforhold. Arbeidstakeren vil i så fall kunne kreve erstatning fra arbeidsgiver.

Det er også viktig å merke seg at arbeidstakere som har vært sammenhengende midlertidig ansatt i mer enn fire år etter bokstav a eller i mer enn tre år etter bokstav b og f, skal anses som fast ansatt, slik at reglene om oppsigelse av arbeidsforhold kommer til anvendelse.

Powered by Labrador CMS