Arbeidsliv

Hva skjer med mitt medlemskap i bedriftens pensjonsordning mens jeg er permittert?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Hva skjer med mitt medlemskap i bedriftens pensjonsordning mens jeg er permittert?

Svar:

I utgangspunktet er hovedregelen i privat sektor at arbeidstaker meldes ut av tjenestepensjonsordningen under permittering. Dette vil eventuelt følge av reglene fastsatt i pensjonsavtalen arbeidsgiver har med pensjonsleverandøren.

Men samtlige pensjonslover (innskudds-, foretaks- og tjenestepensjonsloven) gir arbeidsgivere mulighet til å bestemme i pensjonsavtalen at permitterte ansatte kan beholde sitt medlemskap i perioden de er permitterte. Det er derfor viktig å undersøke hvilke regler som gjelder for din pensjon.

Selv om pensjonsavtalen skulle ha regler om at permitterte ansatte meldes ut, har arbeidsgivere etter en lovendring fra 17. april 2020 mulighet til å la permitterte ansatte bli værende i ordningen.

I slike tilfeller kan arbeidsgiver betale premie og innskudd til pensjonsordningen for den ansatte, men arbeidsgiver har ikke plikt til dette.

Dersom arbeidsgiver velger å ikke innbetale premie/innskudd, vil den ansatte ha rett til å gjøre dette selv gjennom en fortsettelsesforsikring.

Powered by Labrador CMS