Arbeidsliv

Langtidsledigheten har økt i nesten alle yrker

Antallet langtidsledige har økt i alle sektorer, ikke bare innen reiseliv. Norges Bank-analytiker frykter for konsekvensene.

Publisert Sist oppdatert

Mange har vært uten jobb i godt over ett år, skriver Anna Sandvig Brander i avdeling for pengepolitikk i Norges Bank i et blogginnlegg.

Hun peker på at historisk erfaring har vist at de som går uten jobb i lang tid, kanskje lengre enn i ett år, får store problemer med å komme tilbake til arbeidsmarkedet.

Etter nedsteningen i mars 2020 økte arbeidsledigheten til 10 prosent. Gjennom høsten 2020 doblet antallet langtidsledige seg før den gradvis har bedret seg i 2021. De fleste økonomer som følger det norske arbeidsmarkedet forventer ytterligere forbedring, men Brander peker på at gruppen av langtidsledige i over ett år har økt og ikke viser tegn til bedring ennå.

Ikke bare reiseliv

Langtidsledigheten har økt mest innen yrkene som har vært hardest rammet av smitteverntiltak, som reiseliv, transport og butikk- og salgsarbeid. Sammenlignet med antallet langtidsledige i februar 2020, er det snakk om en tredobling innen reiseliv, og mer enn en dobling i andre serviceyrker.

Men oppgangen begrenser seg ikke til bare disse yrkene. Innen bygg og anlegg, kontorarbeid og blant ledere er det også snakk om en nær dobling i langtidsledigheten. Selv innen helse- og omsorg, hvor aktiviteten har vært enormt høy de siste årene, har langtidsledigheten økt markant.

«Økningen i langvarig ledighet utgjør dermed en bredere utfordring for arbeidsmarkedet», skriver Brander.

Unge hardt rammet

Langtidsledigheten har økt mest blant unge arbeidstakere. Dette er spesielt urovekkende når man vet at personer i starten av karrieren er mer utsatte for å falle ut av arbeidslivet i tøffe perioder. Det er også dyrere for samfunnet enn når personer nær pensjonsalder faller fra.

Tallene viser videre at de med lavere utdannelse i større grad har blitt langtidsledige. Andelen varig ledige innvandrere har også økt under pandemien.

«Det er ennå for tidlig å vurdere hvorvidt arbeidsstyrken er varig dempet av krisen», skriver Brander. «Fremover blir det interessant å se i hvilken grad gjenåpningen bidrar til at de langtidsledige kommer tilbake i arbeid».

Powered by Labrador CMS