Arbeidsliv

FÆRRE SENIORER I JOBB: I løpet av 2020 ble det om lag 3 000 færre sysselsatte over 60 år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Mange seniorer i overnattings- og serveringsvirksomhet sluttet i løpet av året.

Nedgang i sysselsettingen blant seniorer i fjor

21 prosent av arbeidstakere over 60 år sluttet i jobb i løpet av pandemiåret 2020. I overnattings- og serveringsvirksomhet sluttet 36 prosent av seniorene i løpet av året.

Publisert Sist oppdatert

Seniorer har vært mindre rammet av arbeidsledighet under koronakrisen enn yngre, viser Navs ledighetstall.

Det skyldes at seniorer i mindre grad jobber i næringer og yrker som har blitt hardt rammet av krisen. Kanskje kan det også skyldes at en del seniorer har valgt å tre helt ut av arbeidslivet uten å melde seg ledig, skriver seksjonssjef Ole Christian Lien i Nav i et innlegg på Navs pensjonsblogg.

Ledigheten blant folk over 60 år ble firedoblet til over ti prosent mellom februar og april i fjor, i den første perioden etter at koronautbruddet førte til nedstengning av Norge.

Ved utgangen av februar i år var fortsatt fem prosent av seniorene arbeidsledige. Det er dobbelt så mange som før koronautbruddet, men klart lavere enn ledigheten i resten av befolkningen.

Færre tok ut alderspensjon i 2020

I underkant av 60.000 nordmenn startet uttak av alderspensjon i fjor. Det er om lag 400 flere enn året før, men justert for befolkningsveksten i aldersgruppene der særlig mange tar pensjon, gikk antallet ned med 1.100, påpeker Ole Christian Lien.

Nedgangen kom i mai–desember, mens det i januar–april 2020 var flere enn året før som tok ut alderspensjon

Ettersom man tidligst kan få alderspensjon fra måneden etter man søker, kan koronapandemien ikke ha påvirket tallene før tidligst i april. Tallene tyder derfor på at det kan være en sammenheng mellom koronautbruddet og hvor mange som tok ut pensjon.

Usikker sammenheng

At det har blitt færre som tar ut alderspensjon, kan skyldes reduserte forbruksmuligheter på grunn av smitteverntiltakene, og at færre derfor har tatt ut alderspensjon ved siden av jobb eller dagpenger. Det kan også skyldes usikre økonomiske tider, og at flere har valgt å utsette uttaket som en måte å spare på for å sikre seg en høyere årlig pensjon senere, mener Lien.

Han påpeker samtidig at vi ikke vet sikkert om nedgangen i pensjonsuttak skyldes pandemien. Nedgangen er i tråd med trenden de siste fire–fem årene om at flere venter noe lenger enn før med uttak av pensjon.

En tidligere analyse har konkludert med at vi ikke kan påvise noen pandemieffekt på uttak av alderspensjon i 2020

Færre sysselsatte over 60 år

I løpet av 2020 ble det om lag 3.000 færre sysselsatte over 60 år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. 21 prosent av arbeidstakerne over 60 år sluttet i jobb i løpet av 2020. Det er om lag 5 prosentpoeng flere enn i 2019.

Overnatting- og serveringsvirksomhet skiller seg kraftig ut. Her var det 36 prosent som sluttet i løpet av 2020, dobbelt så mange som året før. Dette er som kjent en bransje som har vært hardt rammet av pandemien. Ellers er det små forskjeller mellom næringene.

Det er for tidlig å si i hvor mye av nedgangen i sysselsettingen som gjelder personer som har trådt ut av arbeidslivet for godt, påpeker Ole Christian Lien i Nav. «Forhåpentlig vil en del av seniorene komme i jobb igjen når arbeidsmarkedet bedrer seg», skriver han på Navs pensjonsblogg.

Powered by Labrador CMS