Arbeidsliv

Lønn viser seg å ha blitt viktigere for unge arbeidstakere på jakt etter jobb.

Unge arbeidstakere er blitt stadig mer opptatt av lønn

Lønn blir stadig viktigere for høyt utdannede når de skal velge arbeidsgiver. Men fortsatt rager 'godt arbeidsmiljø' høyest. Og gjett hva unge arbeidstakere synes er det verste? Riktig – dårlig lederskap.

Publisert Sist oppdatert

Dette kommer fram i årets utgave av Young Professional Attraction Index (YPAI) – en årlig kartlegging av unge i arbeidslovet som lages av Academic Work.

Rapporten viser at «gode kolleger og et godt arbeidsmiljø» fortsatt troner øverst på unges preferanseliste, mens lønn inntar andreplassen.

Mats Furulund er administrerende direktør i Academic Work. Foto Academic Work.

– De siste tre årene har lønn blitt mer vektlagt for hvert år. Vi så et ønske om stabilitet og trygghet etter pandemien da mange opplevde permisjon og usikkerhet. Med renteøkninger og inflasjon ser vi at denne trenden forsterkes, de unge ønsker å jobbe for selskaper de opplever som økonomisk trygge og som tilbyr gode lønn- og insentivordninger, sier Mats Furulund, administrerende direktør i Academic Work.

Econa er en arbeidstakerorganisasjon med mange «kloke unge» blant sine medlemmer. Administrerende direktør Nina Riibe sier til Dagens Perspektiv at de ennå ikke har fått tydelige signaler om at lønn er blitt viktigere enn tidligere.

− Men, det er klart, med tiden vi er inne i, så er det ikke usannsynlig at god lønn er viktig i valg av jobb. Jeg tror imidlertid ikke det overskygger det å få en jobb man kan utvikle seg i, lære mye og jobben er meningsfull, sier Riibe.

Det er ikke rart at undersøkelser nå viser at lønn blir viktigere for unge, mener Riibe.

− Det er dyrt å være i etableringsfasen, spesielt i disse tider. Lønna strekkes langt, og marginene blir mindre. For mange er heller ikke løsningen å jobbe 60-70 timers uke. Flere vektlegger Work life Balance og har andre holdninger og preferanser enn tidligere.

Vanskeligere å innfri

Furlund i Academic Work mener at ønsket om høy lønn kan bli vanskeligere for arbeidsgiverne å innfri enn tidligere i tiden som kommer.

– Vi har høye lønninger i Norge og vi har hatt en periode der arbeidsgivere har overbudt hverandre for å sikre seg unge talenter. Unge på arbeidsmarkedet har hatt det veldig godt, men vi vil nok se at færre arbeidsgivere har mulighet til å strekke seg like langt framover, sier han.

Når de unge blir bedt om å vurdere økonomiske faktorer som energikrisen og inflasjon påvirker valg av arbeidsgiver, viser undersøkelsen at lønn er prioritert høyest for 55% av respondentene. «Dette forteller oss at økonomiske faktorer påvirker individers fokus på finansiell stabilitet og kompensasjon, nå i enda større grad enn før», heter det i rapporten fra Academic Work.

Unge på arbeidsmarkedet har hatt det veldig godt, men vi vil nok se at færre arbeidsgivere har mulighet til å strekke seg like langt framover

Unge menn i IT mest opptatt av lønn

Undersøkelsen er utført blant 1400 unge i Norge mellom 19 og 49 år som jobber eller er utdannet inne tre ulike sektorer: IKT, teknologi og økonomi. Det viser seg at en av disse tre gruppene er enda mer opptatt av penger enn de andre. Unge med studiebakgrunn innen IT skiller seg ut ved å rangere lønn aller øverst på lista i årets undersøkelse. Generelt svarer menn i høyere grad enn kvinner at lønn er den viktigste faktoren ved valg av arbeidsgiver.

Dette gjenspeiles også i den totale rangeringen, der «jobbtrygghet og selskapets stabilitet» går opp fra tiende til sjette plass på årets preferanseliste.

Dårlig ledelse er slitsomt

Fleksibilitet og balanse mellom arbeid og fritid kommer på tredje plass på lista over egenskapene de unge ser etter i en arbeidsgiver. Det er et hopp opp fra åttende plass i fjorårets undersøkelse.

– Vi ser en kontrast i at mange unge ønsker å jobbe fleksibelt, fra hvor-du-vil-kontor, samtidig som det de ofte trenger mest for å lykkes i jobben, er sosialt miljø, veiledning og oppfølging. Ønsket om frihetsfølelse kan stå i kontrast til at mange unge også sliter med å skille mellom arbeid og fritid, sier Mats Furulund.

Videre viser resultatene fra årets YPA-indeks at 78% av ‘young professionals’ faktisk har opplevd, eller være nære ved å oppleve, utbrenthet. Blant respondentene som er i arbeid viser det seg at deres prosentandel kryper opp til hele 81%. Den primære faktoren til utbrenthet er ifølge undersøkelsen «dårlig lederskap», «høy arbeidsbelastning» og «mangel på arbeidskraft».

Slik rangerer unge sine jobb-preferanser

Hva er viktigst for deg når du velger en arbeidsgiver?

1. Gode kolleger og godt arbeidsmiljø

2. Lønn og insentiver

3. Fleksibilitet og work-life balance

4. Karriere- og utviklingsmuligheter

5. Gode ledere og godt lederskap

6. Jobbtrygghet/selskapets stabilitet

7. Arbeidsoppgavenes karakter og utforming

8. Likestilling, mangfold og bærekraft

9. Selskapets verdier/kultur

10. Transparens

Kilde: Academic Work

Hard kamp om de beste

Nina Riibe er administrerende direktør i interesse- og arbeidstakerorganisasjonen Econa. Foto Ronja Sagstuen Larsen | Econa

Econa-sjefe Riibe forteller at nyutdannede med mastergrad i økonomisk-administrative fag får raskt jobb etter utdanning. Åtte av ti får jobbtilbud før de er ferdig uteksaminert.

− Blir det et paradoks at lønn blir viktigere, når også arbeidsgiverne muligens «sliter mer» enn tidligere med økonomien? Og kanskje alle ikke kan konkurrere på lønn like mye lenger?

− Det er en hard kamp om de beste hodene, slik har det vært lenge, og jeg ser ingenting som skulle tilsi at dette ender, tvert imot, sier Nina Riibe. Også hun trekker fra ledelse som en viktig faktor i kampen om de beste hodene.

− Jeg tror arbeidsgivere må jobbe enda hardere med å være gode ledere, å jobbe mer med å tiltrekke og beholde dem og tilby gode utviklingsmuligheter, ansvar, spennende og meningsfulle oppgaver og et fleksibelt arbeidsliv. Dette er nok faktorer som blir viktigere for bedrifter når konkurransen skrus hardere til og man ikke kan konkurrere på lønn. Får man tak i de skarpeste hodene, gir dette også økt konkurransekraft, sier hun.

Det er en hard kamp om de beste hodene, slik har det vært lenge, og jeg ser ingenting som skulle tilsi at dette ender

Det er leveranser som teller

− Hva er deres beste råd til høyt utdannede unge som står på terskelen av en arbeidskarriere? Hva bør de legge vekt på slik dere ser det?

− Det avhenger selvsagt av hvilken utdanning, erfaring og bakgrunn man har. Uansett bør man være villig til å gi, ikke bare tenke på hva man kan kreve, mener Nina Riibe.

Riibe mener de første årene i arbeidslivet er viktig. Da bygger man opp et godt arbeidsmønster og arbeidsmoral, og man viser hva man kan. Da bør man være villig til å stå på.

− Det er ikke er farlig å bli litt sliten i perioder, sier hun.

Samtidig bør ferske jobbsøkere ifølge Riibe velge arbeidsgivere som tilbyr videreutvikling, opplæring, fleksibilitet og også gode betingelser.

− Alt dette er en pakke som må vurderes helhetlig, og hver enkelt må finne ut av hva som teller mest for en selv.

− Det er ikke antall timer nedlagt på jobb som avgjør om du når til topps, slik man kunne få inntrykk av tidligere. Det er leveranser som teller. Dette er en positiv trend. Arbeidsgivere må forstå at unge i dag har andre verdier og holdninger enn tidligere. De må være villig til å matche dette, sier Econa-sjefen.

Powered by Labrador CMS