Arbeidsliv

Anne-Cecilie Kaltenborn er administrerende direktør i NHO Service og Handel, som organiserer store deler av bemanningsbransjen.

NHO: Kuttene i bemanningsbransjen forverrer arbeidsmarkedet

Både NHO og LO er positive til den nye godkjenningsordningen for bemanningsforetakene, men NHO ser fortsatt selve innleieforbudet som den største utfordringen.

Publisert Sist oppdatert

Fra nyttår må alle bemanningsforetak ha godkjenning fra Arbeidstilsynet for å drive lovlig. Dagens Perspektiv fortalte i går om en markant nedgang: Fra den tidligere ordningen med rundt 3.000 bemanningsselskaper, til dagens 1.278 godkjente. Uten godkjenning, driver selskapene ulovlig.

De 1.278 foretakene er såkalte juridiske enheter. Sammenlignet med de rundt 3.000 juridiske enhetene i den gamle ordningen er nedgangen nærmere 60 prosent. Inkluderer vi alle underenheter er det nå 3.261 selskaper som har status som «godkjent» og «lovlig».

Her kan du sjekke om bemanningsforetaket driver lovlig.

LO: Rydder i uoversiktlig bransje

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor, hilser den nye godkjenningsordningen hjertelig velkommen:

Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto John Trygve Tollefsen | Fellesforbundet

– Det er positivt å se at bidrar til en opprydding i det som har vært en svært uoversiktlig bransje. Godkjenningsordningen og innleieforbudet bidrar til å gi oss et bedre, ryddigere og mer organisert arbeidsliv, sier Eggum til Dagens Perspektiv.

Han understreker at antall virksomheter i seg selv ikke sier noe om volumet på innleie:

– Men vi kjenner fra andre kilder til at volumet har gått ned og at mange har blitt ansatt direkte i virksomhetene.

LES MER | Antall bemanningsforetak mer enn halvert etter krav om godkjenning

NHO: Forverrer mangelen på arbeidskraft

NHO Service og Handel har vært sterkt kritisk til begrensningene som i fjor ble lagt på adgangen til innleie fra bemanningsbransjen.

– Dette gjelder både totalforbudet mot innleie til bygg på Østlandet og begrensningene i å leie inn til å dekke sesongsvingninger, produksjonstopper og prosjekt for bedrifter over hele landet. Dette gjør veien inn i arbeidslivet vanskeligere for mange samtidig som mangelen på arbeidskraft på mange felt blir forverret. Dette vil også bli ytterligere synlig når vi er på den andre siden av den økonomiske bølgedalen som vi nå befinner oss i, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel, der bedrifter som står for rundt 80 prosent av omsetningen i den tradisjonelle bemanningsbransjen er organisert.

Kaltenborn understreker at organisasjonen hele tiden har vært opptatt av seriøsitet i arbeidslivet:

– Dette gjelder selvsagt også bemanningsbransjen. Derfor har vi tatt til orde for å bruke mer ressurser på tilsyn og også vært positive til den nye offentlige godkjenningsordningen, sier hun.

Ikke reelle tall for bransjen

Bransjeforeningen for bemanning og rekrutteringsbedrifter i NHO Service og Handel har vært kritisk til den tidligere registreringsordningen, siden det var for lett å registrere seg der og mange bedrifter som egentlig ikke drev med bemanningsvirksomhet lå inne i registeret.

Bransjedirektør Even Hagelien sier at antallet på 3.000 bemanningsbyråer i den tidligere ordningen ikke var reelt:

– Det er derfor ikke overraskende at det nå skjer en korrigering i forbindelse med etablering av den nye godkjenningsordningen. Samtidig ser vi også at innstrammingene av innleiereglene og de økonomiske nedgangstidene har gjort innhugg i bransjen. I løpet av den siste tiden har dessverre antallet konkurser i bransjen økt, og vi ser også at det er mange bedrifter som har skiftet virksomhetsmodell, sier Hagelien.

I tredje kvartal 2023 sank arbeidstimene i bemanningsbransjen med 21,9 % i forhold til året før, viser tall fra Bemanningsbarometeret fra NHO Service og Handel. Størst nedgang var det innen bygg og anlegg (-60,9%), handel (-52,4%) og kundesenter/callsenter (-48,9%).

Enkel godkjenning i ny ordning

Hagelien opplyser også at tilbakemeldingene fra NHOs medlemsbedrifter i bemanningsbransjen – rundt 250 i tallet – er at å få på plass godkjenningsordningen har vært ganske lett. Hagelien beskriver også dialogen med Arbeidstilsynet som god.

– Vårt inntrykk er at alle våre medlemmer har fått godkjenningen på plass i tide. Husk at vi allerede for flere år siden etablerte revisjonsordningen Revidert Arbeidsgiver, Den må alle bemanningsbedrifter gå gjennom for å beholde medlemskapet i NHO Service og Handel. Denne stiller strengere krav enn den offentlige godkjenningsordningen, forklarer Hagelien.

LES MER | Nye regler for innleie: Mistet 80 prosent av omsetningen over natten

Powered by Labrador CMS