Arbeidsliv

NEDGANG. Nav anmeldte trygdesvindel for 166 millioner kroner i fjor. Det var en nedgang på nesten 30 prosent siden 2016.

Færre anmeldes for trygdesvindel

Nav anmeldte 968 personer for trygdesvindel i 2018. Det var nesten 200 færre enn i 2016. Feilutbetalinger fra Nav er trolig et langt større problem enn svindel.

Publisert Sist oppdatert

Totalt anmeldte Nav trygdesvindel for 166 millioner kroner i fjor, viser tall Nav har offentliggjort i dag.

De fleste sakene gjelder svindel med dagpenger. Mange har jobbet og tjent penger uten å melde det til NAV.

Anmeldelsene som gjaldt dagpenger, beløp seg til om lag 70 millioner kroner. Deretter følger dagpenger, der det anmeldte beløpet var drøyt 52 millioner.

Svindel med dagpenger og arbeidsavklaringspenger utgjorde dermed drøyt 75 av det totale beløpet som ble anmeldt.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

 

Store konsekvenser

I alt 905 personer ble anmeldt for svindel av dagpenger eller arbeidsavklaringspenger i fjor. Hensikten med begge disse stønadene er å hjelpe folk tilbake i jobb. Likevel har majoriteten av de anmeldte jobbet og tjent penger, men latt være å informere Nav. Dermed har de fått utbetalt stønad de ikke har krav på.

– Velferdsordningene er basert på tillit og etterkontroller. Det er alvorlig når noen som er arbeidsføre og har inntekt forsøker å utnytte ordningene, og disse bør merke seg konsekvensene slike valg kan gi, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Konsekvensene av trygdesvindel kan bli store for den enkelte. I tillegg til mulig fengselsstraff, krever Nav alltid pengene tilbake.

(Artikkelen fortsetter under grafen)

Bedre kontrollmetoder

De siste årene har Nav anmeldt færre for trygdesvindel. Mens det var 968 personer som ble anmeldt i fjor, var antallet 1166 i 2016.

Det samlede anmeldte beløpet gikk samtidig ned fra drøyt 233 millioner i 2016 til i underkant av 166 millioner kroner i fjor. Det er en nedgang på 67 millioner kroner, eller nesten 30 prosent.

Sterkest nedgang har det vært i anmeldelser for svindel med sykepenger. Her har det anmeldte beløpet gått ned fra drøyt 29 millioner kroner i 2016, til bare seks millioner i fjor.

Gjennomsnittlig beløp i hver sak der Nav har gått til anmeldelse, har også gått ned.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ALVORLIG: Det er ikke et mål for Nav å anmelde flest mulig, men alvorlige saker vil vi alltid anmelde, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng. Foto Terje Pedersen/NTB scanpix

Bedre kontrollmetoder

Ifølge Nav henger nedgangen sammen med bedre kontrollmetoder og med at Nav avdekker sakene tidligere.

Dette er mulig gjennom a-meldingen, som krever at arbeidsgivere månedlig rapporterer inn ansattes inntekt til Skatteetaten, påpeker Nav. Denne har Nav tilgang til i kontrollarbeidet.

– Tallene viser en positiv utvikling, og mye skyldes de nye digitale mulighetene. Det er ikke et mål for Nav å anmelde flest mulig, men alvorlige saker vil vi alltid anmelde. Gjennom raskere avklaring av mindre saker kan vi bedre prioritere større og mer kompliserte saker, sier Vågeng.

Les også: Gode nyheter om trygdesvindel

Feilutbetalinger

Selv om trygdesvindel er et samfunnsproblem, har det trolig mindre omfang enn feilutbetalinger av Nav-ytelser som ikke skyldes bevisst svindel.

Feilutbetalinger fra Nav beløper seg trolig til mer enn 15 milliarder kroner i året, ifølge et anslag Velferd fikk fra Arbeids- og sosialdepartementet i 2017. Anslaget omfattet både feil hos Nav, ubevisste feil hos bruker og bevisst svindel.

Undersøkelser i Storbritannia og Sverige har konkludert med at feilutbetalinger som skyldes feil hos myndighetene eller ubevisste feil hos brukere langt overstiger den bevisste svindelen.

Feilutbetalinger av sykepenger

I Norge er det gjort mindre for å kartlegge omfanget av feilutbetalinger, men analyseselskapet Oslo Economics la i fjor fram en analyse av omfanget av feilutbetalinger på sykepengeområdet. Analysen ble gjort på oppdrag fra Nav.

Feilutbetalinger av sykepenger fra Nav beløper seg til mellom 150 og 550 millioner kroner årlig, anslo Oslo Economics. Anslaget omfattet både svindel og ubevisste feil.

– Anslag fra andre land, blant annet Sverige, tilsier at en tredel av feilutbetalinger skyldes feil hos myndighetene, en tredel ubevisste feil hos bruker og en tredel svindel, sa seksjonssjef Magne Fladby i Nav til Velferd da rapporten fra Oslo Economics forelå.

I 2016 avdekket Nav feilutbetalinger av sykepenger for omtrent 107 millioner kroner. I to av tre saker skyldtes det feil hos Nav.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS