Arbeidsliv

Menn har for første gang mer musesmerter enn kvinner, viser en ny undersøkelse fra Contour Design. Tilrettelegging må til, ifølge daglig leder Lise Ødgren.

Menn har mer musesmerter enn kvinner

Årets kvinnedag markerer et rollebytte. For første gang har menn større musesmerter enn kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Det avdekker en fersk undersøkelse fra Contour Design, som årlig har undersøkt utviklingen av den norske og skandinaviske musesmerten. Aldri før har smerten vært større, men for første gang er musesmerten nå størst hos norske menn.

Nordmenn plages aller mest av musesmerter som følge av lange dager ved kontorpulten. Til nå har trenden vært soleklar. Musesmerten har vært størst hos kvinner, noe som er bekreftet av Contour Designs årlige undersøkelser i Norge og Skandinavia siden 2006. Som eneste aktør med regelmessige og inngående undersøkelser i Norge og Skandinavia på fast basis, ser Contour Design nå et trendskifte, til fordel for norske kvinner – mens mannen vrir seg i smerter.

– Nå viser det seg at kjønnsrollene er byttet om, og etter et tiår med musesmerte, oppleves det riktig å gi den moderne arbeidskvinnen en oppresining på selveste kvinnedagen. I motsetning til den norske mannen, har kvinner nemlig klart å gjøre noe med sine museplager. Mens utviklingen for den norske mannen er raskt forverrende, har den norske kvinnen mindre plager og smerter tilknyttet bruk av datamus i dag enn for bare ett år siden. Faktisk har kvinnen for første gang mindre musesmerter enn mannen, sier Lise Ødgren, daglig leder i Contour Design i Norge.

For første gang har norske kvinner nå mindre problemer med musesmerter enn norske menn. Realiteten er likevel at musen fremdeles plager altfor mange. Spesielt her til lands er musen et problem.

– Contour Designs årlige undersøkelse om nordmenns arbeidsvaner og tilhørende musesmerter har i flere år vist at norske kvinner har slitt betydelig mer med smerter, ubehag og plager forbundet med lange dager ved PCen på kontoret enn norske menn. De færreste av oss kan forestille oss en dag uten PC, og for mange betyr bruk av PC på arbeidsplassen det samme som musesmerter i hverdagen. Den helt ferske undersøkelsen viser imidlertid at rollene nå er byttet. Faktisk viser undersøkelsen av antall norske kvinner som sliter med musesmerter har gått tilbake fra tidligere, samtidig som antallet norske menn som sliter har gått betydelig frem, sier Lise Ødgren, og utdyper:

– 62 prosent av kvinnene i undersøkelsen oppgir å i noen grad ha opplevd musesmerter i hånd, arm, skulder, nakke og rygg som følge av utstrakt bruk av PC. Dette representerer en tilbakegang på 2 prosentpoeng fra sist år. Til sammenlikning oppgir nå hele 64,5 prosent av mennene at de har opplevd musesmerter, mot kun 58 prosent, noe som representerer en oppgang på 6,5 prosentpoeng, sier hun.

Norske menn har mye å lære

Norske kvinner foretrekker, i langt større grad enn menn, å jobbe ved stasjonære PC-er ved pulten, mens menn foretrekker å jobbe på bærbar PC. Så mange som 8 av 10 kvinner oppgir at de jobber mest effektivt stasjonært. Samtidig oppgir flere kvinner enn menn at de sørger for å ta pauser i løpet av arbeidsdagen, samt gjøre andre aktiviteter for å forhindre og forebygge musesmerter.

– Det virker med dette som at norske kvinner har noe mer bevissthet rundt egen helse enn menn, også ettersom undersøkelsen avdekker at langt flere menn enn kvinner er blitt sykmeldt på grunn av musearm. Faktisk er fire ganger flere menn (12 prosent) blitt sykmeldt enn kvinner (3 prosent) i løpet av det siste året. Her har nok mange menn mye å lære av norske kvinner, sier Ødgren.

Vær musearmen bevisst

Contour Design har siden 2006 kartlagt utbredelsen av musesmerter i Skandinavia, og den ferske undersøkelsen viser tydelige tegn på at musesmertene totalt sett dessverre ikke blir mindre blant nordiske arbeidstakere.

Norske arbeidstakere og virksomheter har etter hvert fått øynene opp for problematikken tilknyttet musesmerter som følge av det daglige arbeidet, og ikke minst også fått øynene opp for moderne, ergonomiske verktøy som et ekstra gode på arbeidsplassen.

Contour Design oppfordrer norske arbeidstakere og virksomheter til å utfordre seg selv og arbeidsplassen på ergonomien på kontoret, og derigjennom bidra til å bekjentgjøre situasjonen og ta den på alvor. Altfor mange nordmenn jobber mer enn de maksimum anbefalte 4 timene foran PCen hver dag, ofte i mer eller mindre statiske posisjoner, noe som gjør at stadig flere av oss får vondt i nakke, skuldre, armer og håndledd.

– Én av de viktigste tingene en virksomhet kan gjøre for sine medarbeidere i forebyggingen av musesmerter, er å tilrettelegge for forbedrede og tilpassede arbeidsstillinger samt tilby ergonomisk korrekt arbeidsverktøy. Det kan eksempelvis være muligheten for heve-senke-bord i tillegg til en sentralt plassert ergonomisk datamus, som tillater en mer bevegelig arbeidsdag, og som ikke belaster kroppen i samme grad som en tradisjonell mus, avslutter Lise Ødgren.

Powered by Labrador CMS