Arbeidsliv

En stillingsutlysning trakk et tjuetalls interesserte til gaming-kveld hos byggentreprenøren Skanska.

Spiller seg til stilling

Når bygg- og anleggsbransjen skal hente inn ny IKT-kompetanse, må de lete i helt nye miljøer.

Publisert Sist oppdatert

Jublene kommer i bølger ettersom noen vipper ballen i mål eller svipper pucken mellom bena til keeperen. Et tjuetalls mennesker har samlet seg i Skanskas nye kontorlokaler i Oslo. Byggentreprenøren arrangerer spillkveld og har invitert studenter fra den kreative høyskolen Westerdals og andre interesserte til NHL- og FIFA-turnering.

Hvorfor? Skanska ser seg rundt etter en ny medarbeider.

Behov for ny kompetanse

«Vi har allerede ansatt dyktige gamere med erfaring fra spilldesign og spillutvikling, og vi trenger flere med på laget» står det i stillingsutlysningen. Skanska ønsker nå å tiltrekke seg folk som kan visualisering ved hjelp av virtuell virkelighet (VR), augmented reality (AR) og 3D.

Slik kompetanse finnes ikke blant dem som normalt hentes inn til bygg- og anleggsbransjen, derfor leter rekrutteringssjef i Skanska Christian Scheen etter folk utenfor universitetene og fagskolene som utdanner ingeniører og fagfolk. Nå trenger han folk som kan spilldesign og –utvikling. Derfor inviterte han en gjeng med gamere til Skanska tirsdag kveld.

– Skanska leder an i den teknologiske utviklingen i bygg- og anleggsbransjen og er først ute med å ta i bruk ny teknologi, sier han.

Han ser etter folk som kan prøve ut og tilrettelegge ny teknologi for byggeprosjekter.

Fra spill til bygg

Et av prosjektene Skanska skal levere er et leilighetshotell. Her er rommene modellert slik at de kan «oppleves» som virtuell virkelighet. Kunden kan få se hvordan rommene er planlagt ved hjelp av VR-briller, og slik sjekke om størrelsen er grei og om man skal bytte om på struktur eller materialer.

Anna Lena Aasheim Friess utvikler modeller som kan oppleves som virtuell virkelighet. Foto Anna Lena Aasheim Friess utvikler modeller som kan oppleves som virtuell virkelighet.

– Jeg hadde ikke sett for meg at et stort og tungt selskap som Skanska skulle være så framoverlente og interesserte i å være med på utviklingen.

Det sier en av dem som har utviklet modellen. Anna Lena Aasheim Friess forteller at Skanska er tidlig ute når det gjelder denne typen utvikling og at oppdragene står i kø.

Friess er utdannet innen opplevelsesproduksjon og interaktive medier fra Høyskolen i Hedmark. Mange av dem som er utdannet her har planer om å jobbe med spillutvikling. Friess hadde ikke tenkt seg at hun kunne få jobb i bygg- og anleggsbransjen. Det kunne hun heller ikke – ikke før nå.

Friess fikk jobben i Skanska etter at selskapet for første gang lyste ut en stilling som la vekt på at søkeren skulle kunne visualisering og ha kjennskap til spillmotorer. Dette er vanlig i en stilling innen spillutvikling, men sjeldnere i bygg og anleggsbransjen. Her har man normalt ansatt folk med tradisjonell ingeniørutdanning.

– Må gå bredere ut

Roy Jacobsen, seniorrådgiver i rekrutteringsbyrået People4you, har spesialisert seg på å hente hoder til bygg- og anleggsbransjen. Aldri før har han hørt om en lignende rekrutteringsstrategi.

Han anerkjenner at ingeniører utgjør hovedtyngden av de ansatte som jobber på kontor i byggbransjen, og at man ikke har vært flinke nok til å søke bredt etter folk og lete i alternative miljøer, som for eksempel spillutvikling.

– Bygg og anlegg er en bransje som vokser kolossalt. Vi kommer til å trenge masse folk, sier han.

Han tror både studenter, som ikke har tenkt på bygg- og anleggsvirksomheter som mulige arbeidsgivere, og dem som rekrutterer må få opp øynene for mulighetene.

– Når det er manko på folk med fagretta og tradisjonell utdanning, må vi gå utenfor de vante løypene og finne dem som ikke visste at de kunne jobbe innen bygg og anlegg.

Effektiviserer

Pål Trollsås forteller at det er et skrikende behov for folk med denne typen kompetanse. Han er utsendt fra Skanska til byggeprosjektet Tønsberg nye sykehus.

Ved å ta i bruk ny teknologi som digitale modeller i 3D og VR skal de som skal bruke sykehuset – sykepleiere og leger – få anledning til å teste bygget. Til nå har man bygget modeller i virkelig størrelse til dette formålet. Skal man prøve ut en operasjonssal må man bygge en modell i 1:1. Slik kan kirurgene sjekke at det er plass nok og teste ut rommet. Gjør man ikke det, risikerer man å gjøre alvorlige feil i byggeprosessen, som kan forsinke prosjektet.

– Men dette er ressurskrevende og komplisert. Nå kan man bygge det samme rommet som en digital modell, og sluttbrukeren kan ved hjelp av VR få følelsen av rommet, sier Trollsås.

Ambisjonen er at det nye sykehuset skal ferdigstilles raskere, blant annet ved hjelp av ny teknologi som visualisering gjennom VR.

– Målet er å bygge dobbelt så fort som lignende byggeprosjekter, sier Trollsås.

Utvidet virkelighet

Skanska undersøker også mulighetene som ligger i augmented reality (AR), på norsk «utvidet virkelighet».

Til forskjell fra virtuell virkelighet (VR) kan du se omgivelsene dine med AR. Brillene «utvider» virkeligheten ved at du også ser det datamaskinen viser på skjermen foran øynene dine.

Jelmer Verhoog tester ut HoloLens. Foto Jelmer Verhoog tester ut HoloLens.

Hos Skanska bruker man AR-briller til å vise tekniske anlegg som ligger i veggene og taket i det nye hovedkontoret. Du får se hvor rørene og ventilasjonsanleggene går. Du får se størrelsen på heissjakten og strømaggregatet, mens du samtidig ser virkeligheten rundt deg.

I planleggingsfasen av et bygg har denne teknologien mange bruksområder. Teknologien kan også brukes underveis i byggingen. Slik får håndverkerne vite hvor det ligger ulike anlegg innenfor veggen, og dermed hvor de kan eller ikke kan henge en lampe på veggen, for eksempel.

I fremtiden ser rådgiverne i Skanska for seg at man kan kaste de todimensjonale plantegningene. Alle som jobber på et bygg vil ha slike AR-briller, som viser hvor alt etter planen skal være, håper rådgiverne.

Skanska er ennå i en utprøvende fase og undersøker hva mer AR kan brukes til og hvordan man kan nyttegjøre seg teknologien på fremtidens byggeplass. Men at det er behov for denne teknologien, er de ikke i tvil om.

Dagen etter spillkvelden dumpet det inn tre nye søknader til stillingen i Skanska.

Powered by Labrador CMS