Arbeidsliv

Utvalg: Staten bør dekke pensjonsregning på 1,7 milliarder

Staten bør dekke historiske pensjonsutgifter for ideelle organisasjoner innen helse og omsorg, mener et offentlig utvalg. Totalt dreier det seg om rundt 1,7 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

– Vi anbefaler at staten overtar framtidige fakturaer for pensjonsrettigheter som rundt 16.000 ansatte, tidligere ansatte og pensjonister i om lag 100 ulike ideelle organisasjoner har opparbeidet seg, sier utvalgsleder Jon M. Hippe til NTB.

Han understreker at ordningen ikke er ment å være permanent, men en engangsløsning som skal rydde opp i en uavklart og uoversiktlig situasjon.

Bakgrunnen for saken er at de ideelle organisasjoner som utførte helse- og sosialtjenester på vegne av staten, lenge var forpliktet til å gi sine ansatte like lønns- og pensjonsvilkår som i det offentlige.

Alternativer

Økende konkurranse fra private aktører har de siste tiårene skapt en ny situasjon for ideelle leverandører, som risikerer å tape et anbud og sitte igjen med kostnadene ved en offentlig tjenestepensjonsordning.

– Vi peker på at de ideelle organisasjonene ikke trenger å tilby sine ansatte offentlig tjenestepensjon, men det er ikke dermed sagt at vi anbefaler en billig eller dårlig pensjon. Dersom organisasjonene fortsatt ønsker å gi sine ansatte en god ordning, vil det koste penger, og kan avklares med partene i arbeidslivet, sier Hippe.

Spesialrådgiver Pål Skarsbakk i Fagforbundet sier den såkalte hybridpensjonen er et godt og forutsigbart alternativ til offentlig tjenestepensjon.

– Det er i arbeidsgivers interesse å tilby de ansatte gode pensjonsvilkår, ikke minst fordi konkurransen om arbeidskraft er hard, sier han.

Meldte overgang

Det skapte overskrifter da Frelsesarmeen i 2014 byttet arbeidsgiverorganisasjon fra Virke til NHO, fordi hybridordningen ble funnet å være kostbar og uforutsigbar.

– Vi mener de kommersielle aktørene bidrar til et press på lønns- og pensjonsvilkår ved å legge seg på minimumsordningen med innskuddspensjon. Frelsesarmeens beslutning synes vi er trist og lei, sier Skarsbak, som tidligere var forhandlingsdirektør i Virke.

Skarsbak mener Stortinget for lenge siden burde ha kompensert ideelle organisasjoner for de historiske pensjonskostnadene, noe KrF-nestleder Olaug Bollestad langt på vei er enig i.

– Regjeringen må ha et svar på de historiske pensjonskostnadene for ideelle organisasjoner, som driver et faglig godt arbeid for det offentlige. Ikke minst trenger vi å få avklart hvordan pensjonen skal beregnes framover, sier hun.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mottok utvalgsrapportenmandag.

– Utvalget har gjort en svært grundig jobb. Vi ser fram til å lese rapporten og gå inn i de konklusjonene utvalget har kommet fram til, sier hun.

Powered by Labrador CMS