Ledelse

Lerø om Danielsen: Sykehusstrategen

«Når Danielsen hever sin bassrøst og reiser seg med hele sin byråkratiske livslengde, har han ikke noe i mot at det skapes et inntrykk av at her taler en som representerer en stat i staten.»

Publisert Sist oppdatert

Det er godt gjort å ha omstilt såpass mye i sykehusverdenen som Åge Danielsen har gjort, uten at noen har omstilt ham selv over og ut i en annen stilling eller til førtidspensjon med lukrativ pensjonsavtale. Når Danielsen har overlevd så mange år på en uriaspost, skyldes det at han har god greie på det han holder på med. Han er ikke medisiner selv. Dermed er han spart for å vikle seg inn i en del faglige tornekratt. Han har solid erfaring i å holde styr på generaler, forskere og sterke profesjonsgrupper og hører med i eliteklassen av lederen i det offentlig. Han har hatt så mange lederposisjoner i det offentlig at han er ekspert på hvilke grøfter en kan falle i. Og han vet bedre enn noen hvor stort omstillingstempo han kan holde uten at det bærer galt av sted. Det er få som kan omstilling bedre i offentlig sektor enn Danielsen (7). Han er også blant de bedre toppsjefene vi har vurdert når det gjelder å kombinere effektiv omstilling med godt omdømme (7,5). Grunnen er ikke at Danielsen kan vifte med fremragende talegaver og spennende visjoner. Når det gjelder framføring, er han en middelhavsfarer, men både stemme og fremtredenen understreker autoritet, stødighet og grundighet. Man får seg ikke til å tenke at det er noe Danielsen på forhånd ikke har tenkt på. Det er de reneste sentralbanksjeftakter over Danielsen når han stiller diagnosen for situasjonen i helsevesenet.

Etisk bevissthet

Danielsen er blant de bedre også når det gjelder å leverer resultater (7,5) og han framtrer også med høy integritet og etisk bevissthet (8,5). Striden rundt hans pensjonsavtale har ikke rokket ved hans posisjon som en leder som tar etikken på alvor. Danielsen scorer høyere enn mange andre toppsjefer når det gjelder å løse konflikter (7). Hans medisin for å holde ro og orden i sykehus hvor konflikter lett oppstår, er involvering, ryddighet og forutsigbarhet.

Danielsen må regnes som en reser når gjelder å omstille kompliserte sykehusorganisasjoner, men selv framstår han ikke som en spesielt nytenkende og kreativ person (6,5). Det er ikke mange egne ideer, smarte trekk og visjonære planer han selv kommer trekkende med. Danielsen er beslutningstaker og kvalitetssikrer mer enn en kreativ idéprodusent. Han dytter på og holder igjen slik at prosesser ikke går i stå og at de ikke går så fort at det produseres blokkerende motstand.

Forutsigbarhet

Danielsen kjører ikke frem egne ideer og meninger i tide og utide. Om det noen ganger kan skorte på sosial teft og nærhet (7) og han ikke fremstår som en spesielt spennende sjef, kompenserer han for det ved forutsigbarhet og klarhet, trygghet og kompetanse. Det utløser virkelyst hos medarbeiderne (7).

Internt kunne nok noen tenke seg en leder med litt større entusiasme. Det er et byråkratisk drag over Danielsen. Her er det ikke mye futt og fart. Han rir ikke alltid den dagen han saler. Men det er tross alt viktigere med en sjef som ikke tar munnen for full, enn en som legger ut med vyer og visjoner som virker atskillige numre for store i forhold til det man holder på med i det daglige.

Danielsen vet å dra organisasjonen med i prosesser slik avtalene legger opp til og ansatte forventer. Som regel får han det som han vil til slutt, men han er tålmodig nok til å ta tiden til hjelp og klok nok til å være fornøyd med å ha kontroll over utviklingen langs de store linjer og ikke ned i detaljene. Danielsen kan både holde fingra fra fatet og hånda på rattet. Han framstår som en leder som bruker mindre makt, enn de fleste andre toppsjefer i så store organisasjoner (8). Men han kan når han må.

Den mektige i Helse Sør

For en leder i en offentlig virksomhet under press, må toppsjefen få framført virksomheten syn på en god måte overfor politikere og overordnede organer for å beholde en sterk posisjon innad. Dette kan Danielsen. Han kan lese det politiske spillet og vet hva slags handlingsrom han har for å ivareta sin egen organisasjons interesser. Her er ikke Danielsen lett å skubbe seg på. De synes nok han blir i mektigste laget i Helse Sør. Der har de nok noen ganger lurt på om det er de som styrer ham, eller han som styrer dem. Danielsen leder en koloss av et sykehus som strutter av kompetanse. Det er ikke rart helseminister Ansgar Gabrielsen vil ha med Danielsen når han skal snakke med Helse Sør om budsjettsituasjonen i helseforetaket.

Når Danielsen hever sin bassrøst og reiser seg med hele sin byråkratiske livslengde, har han ikke noe i mot at det skapes et inntrykk av at her taler en som representerer en stat i staten.

Powered by Labrador CMS