Ledelse

5 tips for å unngå å utsette oppgaver hele tiden

Noen praktiske råd om hva kan du gjøre for å unngå utsette alt mulig til senere?

Publisert Sist oppdatert

Du skal skrive en rapport, men utsetter det til i morgen. Eller dagen etter der... Du skal gjøre en avtale med en leverandør, men utsetter det til en annen dag. I går hadde du tenkt du skulle levere inn reiseregningene dine, men slik gikk det ikke...

Det er mange av oss som driver med utsettelsesadferd, og det er også mange som har gitt og gir råd om hvordan man kan komme ondet til livs. Nedenfor finner du noen tips fra et innlegg Andy Molinsky, professor i ledelse og organisasjonsadferd ved Brandeis International Business School, har skrevet på sidene til Psychology Today.

  • Start dagen med den mest krevende oppgavene - hvis du har energi til det
    Molinsky skriver at dette er en variant av forfatter Mark Twains råd om å spise en frosk hver morgen, for da vil det ikke skje noe verre den dagen. Oversatt til hverdagen: Får du unna de mest utfordrende og vanskelige oppgavene først, vil resten av dagen antagelig se bedre ut. Dette er et godt råd, men Molinsky mener at det er et godt råd bare hvis du er klar for å gå løs på den slags på morgenkvisten. Han skriver at han selv - og en del andre - ikke er den beste versjonen av seg selv om morgenen, og vil gjøre det bedre hvis de går løs på de verste oppgavene om ettermiddagen eller om kvelden. Hans råd er: Gjør unna de vanskelige og mest utfordrende oppgavene på en tid på døgnet hvor du er på ditt beste.
  • Gjør unna ting som tar kort tid superraskt
    Hvis det dukker opp en oppgave du kan gjøre unna raskt; gjør det.
  • Fortell folk om målene dine - og sørg for at du skal stå til ansvar overfor noen
    For å få bukt med utsettelsesadferd, må du antagelig komme deg ut av komfortsonen din, skal vi tro professoren. En måte å gjøre det på, er å fortelle en eller annen om det du skal gjøre. Finn en støttende person som du kan stå til ansvar overfor, råder Molinsky. Hvis du føler at du har et ansvar for å levere, øker sjansen for at det blir gjort.
  • Belønn deg selv - også for små seiere
    Belønn deg selv også for de små seierne, om det er å svare på flere e-poster enn forventet eller å få unna vanskelige oppgaver om morgen. Det kan virke smått, men professorens argument er at det ikke er så lett å ta steget utenfor komfortsonen. Hans oppfordring er å feire litt - og så gå videre til neste oppgave.
  • All utsettelse er ikke negativt
    Hvis du utsetter en oppgave og får tenkt deg litt om, kan det dukke opp nye og mer kreative ideer. Men, som Molinsky påpeker, skal dette fungere krever det at du faktisk går tilbake til oppgaven. Hvis ikke, blir kreativitetspausen bare nok en utsettelsesteknikk.
Powered by Labrador CMS