Ledelse

Digitaliseringsekspert i Rambøll, Odd Ingebretsen.

– Posten er godt rustet for den digitale fremtiden

Posten har gode planer for fremtidig endring, som vil sikre organisasjonen en spennende utvikling, hevder digitaliseringsekspert.

Publisert Sist oppdatert

Odd Ingebretsen er manager i Rambøll Management Consulting, som sammen med IKT Norge står bak undersøkelsen «IT i praksis». IT- og ledelseseksperten har mer enn 30 års erfaring med digitaliseringsarbeid, både fra offentlig og privat sektor. «IT i praksis» setter fokus på strategi, trender og erfaringer innen bruk av IT i de 500 største private og offentlige virksomhetene i Norge. I den årlige undersøkelsen kommer det frem at bedriftene som fokuserer på digitalisering, og har en toppledelse som forstår mulighetene, lykkes betydelig bedre enn andre.

Ifølge Ingebretsen er Posten et av de store selskapene som har sett de store konsekvensene digitaliseringen gir. For Posten går dette på den generelle utviklingen i samfunnet, i kombinasjon med store endringer internt.

– Det jobber nå 10.000 færre i Posten enn for rundt 10 år siden. I 2016 reduserte Posten antall ansatte med rundt 850. Ledelsen i Posten har blitt flinke til å påpeke mulighetene digitalisering gir, i kombinasjon med den økende konkurransen fra andre aktører, påpeker Ingebretsen..

– God involvering av organisasjonene

De tøffe prosessene i Posten har vært mulig å gjennomføre blant annet gjennom god involvering av organisasjonene i Posten. Ifølge Odd Ingebretsen har ledelsen og organisasjonene i Posten i sammen kommet frem til felles utfordringer, og har beskrevet hvorfor man må gjøre mer med færre ressurser.

– Man har også blitt enige om mulighetene som teknologien bidrar med. Posten har hele tiden hatt langsiktige planer som har gitt både tid og mulighet til å finne løsninger. Det har vært tøffe tak, og mange ansatte har opplevd store omveltninger på grunn av endringene. I en slik setting er informasjon og åpenhet viktige temaer, utdyper han.

Godt rustet

Foto Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Han tror Posten står godt rustet for den digitale fremtiden, og påpeker at Postens konsernsjef Tone Wille er tydelig på at selskapet har gode forutsetninger for å lykkes i markedet fremover – med dyktige medarbeidere og betydelig vilje og evne til å utvikle konsernet videre i en digital tid.

– Å påpeke utvikling i en digital tid, gjør at selskapet også er rustet til å ta tak i de digitale mulighetene, sier han.

Tidligere i år fikk Posten en enhet for Digital Innovasjon. Alexander Haneng, som leder den nye enheten, har ifølge Ingebretsen sterkt engasjement og god kompetanse innen digitalisering, nye trender og e–handel, noe han mener er viktig for Posten i dagens situasjon.

Det har vært tøffe tak, og mange ansatte har opplevd store omveltninger på grunn av endringene

Han trekker også frem et annet grep som ble gjort i 2016: Oppkjøpet av selskapet Netlife Research, et selskap som er gode på digitale løsninger og har et fokus på brukervennlighet samt bruker «kundereiser» som design av moderne digitale løsninger. Netlife Research og Bring Dialog er nå søsterselskaper under Netlife gruppen.

– Det er en styrke at Posten ser at kundereiser og tjenestedesign er fremtidens måte å utvikle moderne løsninger på. Det er blitt et sterkt fagmiljø rundt tjenestedesign i Norge, med flere sterke aktører. Jeg er selv overbevist om at denne måten å designe nye løsninger og arbeidsprosesser på er fremtiden. Dette er en av grunnene til at vi i Rambøll ofte jobber sammen selskapet Halogen i flere spennende kundeprosjekter, utdyper han.

Netthandel og konkurranse

Netthandelen øker raskt og Posten utsettes for stadig sterkere konkurranse. Ingebretsen kjenner til at Posten er godt i gang med å bedre løsninger for kundene som driver netthandel. Han mener de digitale løsningene som tilbys er i kontinuerlig utvikling, men at de kan utvides med rikere funksjonalitet, der for eksempel bedriftens kundedata bør kunne håndteres på enkel måte.

– Posten må se helheten i tjenesteporteføljen sin. De må sikre at portotakster og regelverk gjør det enklest mulig å benytte Posten sine tjenester. Når digitaliseringen gir muligheten for effektivisering, må regelverk og takstsystemer også forenkles. Flere kunder uttrykker for eksempel litt frustrasjon over at man må hente frem målebånd, i tillegg til vekt, for å finne prisen for å kunne sende pakker, sier han.

Det er forenkling av regelverket som gjør at de digitale løsningene blir enklere, og dermed kunden mer fornøyd. Ifølge Ingebretsen jobber Posten godt og effektivt på disse områdene.

– Unik fordel

Digital post blir viktigere og viktigere. Her har Posten fremdeles den unike fordelen med nærhet til kundene, hevder Ingebretsen. Posten må fokusere på- og utnytte den tilliten de har i befolkningen, slik at de kan bevise at de er tilliten verdig også i fremtidens digitale løsninger.

Han peker på at Posten har en lang historie, og at den vil bestå i fornyet drakt også i fremtiden. Selvkjørende biler kan kjøre post i alle landets områder der det finnes veier. Postdroner vil kunne levere post til oss på hytta eller hjemme. Vi som kunder vil kunne styre tidspunkt for når pakken fra nettbutikken skal leveres. Like selvfølgelig kan vi bestemme at dronen leverer pakken på våre terrasser og dronen slipper pakken først når vi har identifisert oss via mobilen. Posten har styrken og mulighetene til å kunne bringe noe av dette ut i livet, det gjenstår å se når det blir, spår han.

– Posten har gode planer for fremtidig endring, som vil sikre organisasjonen en spennende utvikling. Jeg tror de vil lykkes, avslutter Ingebretsen.

Powered by Labrador CMS