Ledelse

Regiondirektør i Zacco, Thor B. Mosaker, har opplevd forsøk på investeringssvindel flere ganger.

Ble forsøkt svindlet av «sjefen»

Utspekulerte svindlere kommer stadig tettere inn i bedriftene og ber om pengeoverføringer. Denne gangen valgte de feil bedrift.

Publisert Sist oppdatert

Regiondirektør Thor B. Mosaker i patentselskapet Zacco forteller at han har blitt forsøkt svindlet flere ganger. Sist gang bare noen dager før Dagens Perspektiv tok kontakt om denne saken.

Sjefen i Danmark sendte tilsynelatende en epost, der han ba om bistand til en bankoverføring. Men Zacco driver også med informasjonssikkerhet, og derfor er ledere og ansatte godt drillet i kjennetegnene på såkalt direktør- eller investeringssvindel.

– Mailen fra det som skulle være sjefen var skrevet på engelsk. Vi har riktignok engelsk som konsernspråk, men direktekontakten mellom min leder og meg foregår alltid på svensk og norsk. I tillegg var eposten fra en Gmail-konto, selv om den hadde direktør Mats Boströms navn, forteller Mosaker.

Foto Slik var det siste investeringssvindelforsøket Thor B. Mosaker mottok på epost. Skjermdump fra Zacco.

Videre korrespondanse viste at svindlerne ønsket en overføring på drøyt 18.000 engelske pund.

Zacco er et internasjonalt IP-konsern, med kontorer i England, Tyskland og Danmark, i tillegg til andre norske byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Ålesund. Mosaker tror at bedrifter med flere kontorer nasjonalt og internasjonalt er mer utsatt for svindelforsøk.

– Svindlerne fikk det til å se ut som om henvendelsen kom fra konsernsjefen. Det er lett å la seg lure. En liten ekstra titt avslørte at mailen var fra en Gmail-konto. Dette var en primitiv form for svindel. Svindlerne kan være langt mer utspekulerte enn dette, sier han.

– Vær årvåken

Han nevner bruk av «0» i stedet for «O» i domenenavnet som en variant som det er lettere å la seg lure av.

– Det er langt vanskeligere å oppdage, understreker han.

Han anbefaler alle å være årvåkne når det dumper inn eposter som er uvanlige. Gi dem et kritisk blikk. Handler eposten om penger, må varsellampene begynne å blinke umiddelbart uansett.

– Vi får mange slike henvendelser fordi vi har en stor organisasjon, med mange kontorer spredt over flere ulike byer og land. Vi anbefaler alle å bruke litt ekstra tid på epostene de mottar, og å sjekke epostadresser og ting som virker uvanlige med domenenavnene, sier Thor B. Mosaker.

Les mer om investeringssvindel

Gründere svindler investorer

Powered by Labrador CMS