Ledelse

Unge tror på hyppige jobbskifter

Arbeidstakere må holde seg aktuelle i det dynamiske arbeidslivet, ifølge svensk fagforbund.

Publisert Sist oppdatert

I en undersøkelse gjennomført av det svenske fagforbundet Unionen fikk deltakerne spørsmål om hvor sannsynlig de trodde det var at de kom til å få helt andre arbeidsoppgaver i framtiden, og derfor måtte fornye kunnskapen sin.

Fire av ti arbeidstakere under 36 år svarte at de trodde at de opptil flere ganger i livet kommer til å måtte bytte karrierevei eller drastisk oppgradere kompetansen sin.

– Dette peker på en bevissthet om at arbeidslivet kommer til å forandre seg mye i form av både ny teknologi og nye bransjer som oppstår. De unge arbeidstakerne vet at de kommer til å få behov for etterutdanning og kompetanseutvikling for å holde seg aktuell i det dynamiske arbeidslivet, sier Henrik Ehrenberg i Unionen til den svenske arbeidsmiljøavisa Arbetsliv.

– Arbeidsgiver må imøtekomme behovet

Når arbeidstakere blir mer bevisst på behovet for etterutdanning eller karrierebytte, kommer det også til å oppstå et krav til arbeidsgiverne om å tilrettelegge for det, mener Ehrenberg.

– Arbeidsgiverne må bli flinkere til å planlegge kompetansehevende tiltak for sine ansatte hvis de har lyst til å beholde dem. Gjør de ikke det risikerer de at ansatte drar til konkurrenter med bedre ordninger.

Han tror også utdanningssystemet bør gjøres mer tilgjengelig for kortere kursing i tillegg til de lange utdanningene.

– I stedet for at man skal måtte dra tilbake på skolebenken i tre til fem år burde det finnes muligheter for kortere høgskoleutdanninger for å hente inn spesifikk og riktig kunnskap for å bygge på den kompetansen man allerede har. Nettutdanning eller kveldskurs er eksempler på metoder som kan være overkommelige for personer som allerede er etablerte i arbeidslivet, sier han.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS