Ledelse

Årets bilde og årets statement i svensk kulturliv: Sara Danius, kjolen og Nobelfesten i Sockholm.

Kjolen som ga beskjed

Kjolen til den tidligere lederen i Svenska Akademien, Sara Danius, fikk fiffen til å måpe og sosiale medier til å koke under Nobel-festen.

Publisert Sist oppdatert

Også i Sverige er det nobelfest om dagen. Og selv om svenskene deler ut mange flere priser enn oss nordmenn, så er det ikke prisvinnerne som ble den store snakkisen i Sverige etter mandagens prisdyss i Stockholm.

Det var det kjolen til den tidligere permanente sekretæren for den noble Svenske Akademien, Sara Danius, som ble.

Kjolen hennes var ikke bare mote – den ga også en tydelig beskjed.

Skandale-komité

For å forstå bakteppet til svenskenes begeistring for denne storslagne kjolen i rosa og orange, med en krage som hinter til knyteblusene hun har blitt kjent for, må man tilbake til fjorårets skandaler i Svenske Akeademien – komiteen som deler ut Nobelprisen i litteratur.

Medlemmene i Akademien blir utpekt på livstid, og det er kun lederen, eller sekretæren, som er ansatt. Omtrent som for den norske Nobelkomiteeen, bortsett fra det der med livstid. Det er særsvensk. Vel, sekretærstillingen er også litt spesiell. Akademiens daglige leder er en såkalt «permanent sekretær», som sitter i stillingen til fylte 70 år – da er det slutt.

Men så ble denne noget spesielle intitusjonen rystet i sine grunnvoller. I fjor høst sto 18 kvinner frem i avisen Dagens Nyheter og fortalte at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering og direkte overgrep fra kulturpersonligheten Jean-Claude Arnault. Arnault drev den kjente kulturscenen Forum i Stockholm, og er gift med poeten Katarina Frostenson, som er medlem av Akademien. Arnaults overtramp skal ha foregått over en drøy tyveårsperiode, skrev Dagbladet om skandalen tidligere i år.

Arnault sitter ikke i Akademien selv, men har gjennom kona Katarina Frostensons plass fått stor innflytelse og et tett forhold til institusjonen

Arnault har blant annet lekket navnene på minst sju nobelprisvinnere før de er blitt offentliggjort og hans kulturscene er blitt tildelt store midler av Akademien. Ifølge Dagbladet har han også blitt tatt for økonomisk mislighold.

Dømt og sparket

Mange trodde vel punktum ble satt i forrige uke, da Jean Claude Arnault ble dømt til to og et halvt års fengsel for voldtekt av to kvinner.

Sara Danius er en av dem som tok opp kampen mot Arnault og hans kumpaner. Hun mener blant annet at Arnault også har trakassert ansatte og medlemmer av Akademien, så hun bestilte ekstern granskning av forholdene og ba hans kone Katarina Frostenson om å trekke seg fra Akademien.

Men slikt gjør man ikke ustraffet. Det hele endte med at Sara Danius måtte forlate Akademien som eneste «ansatte», mens den voldtektsdømte Arnaults støttespillere fortsetter sine livsvarige medlemsskap. I en dokumentar på svensk TV nylig, uttalte Horace Engdahl – Akademien-medlem og en av Arnaults gode venner, følgende om kvinner i ledende posisjoner:

«Jeg vet ikke om menn passer bedre til å sitte i denne typen forsamlinger eller om de tåler bedre den typen stress som oppstår når maktkampen raser. For dette handler om makt», sa Engdahl på TV i beste sendetid.

Statement-kjole

Skandalen i Svenska Akademien har ført til at det i år ikke blir delt ut noen Nobelpris i litteratur. Siden Alferd Nobels fødsel har det kun skjedd fem ganger tidligere – tre av gangene under krigen.

Så da Sara Danius ankom Nobelfesten i sin schiaparelli-rosa kjempekjole, sa det «wow» og «fuck you» langt utenfor den svenske kultureliten.

Queen #saradanius ✨ #Nobelfesten pic.twitter.com/7LNQ7fq5Og

Foto Kveldens mest spektakulære og omtalte antrekk var det Sara Danius som sto for. Hun var den såkalte permanente sekretær i Svenska Akademien fram til hun trakk seg tidligere i år. (Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Det var mange som mente at Sara Danius ville, eller burde, holde seg borte fra gårdagens Nobelgalla. Men den gang ei.

Hun kom. Det var det umulig å ikke få med seg. Den fargerike, gigantiske kjolekreasjonen satt de fleste andres klesvalg langt ut i skyggene.

Det illustrerende bildet av Danius, sittende midt blant fiffen, men flere ledige stoler rundt seg, der VIP-publikummerne gjorde sitt ytterste for å snakke med og ikke minst se på alle andre… Det var årets statment i svensk offentlighet.

Tok av på SoMe

Alle kultur- motekommentatorer i Sverige har selvsagt gått bananas etter hendelsen.

«Dronningalktig skred hun inn i sin fantastiske kreasjon», skriver Expressens kommentator.

Og fortsetter: Slik ble hun umiddelbart 'the talk of the town'».

«Og jeg hopper opp og ned av begeistring. For dette er den beste måten hun kan kommentere kvinnekommentaren fra Engdahl», skriver Expressens kultiurkommentator Gunilla Brodrej. Hun, som så mange andre, oppfatter kjolen som en kommentar til turbulensen som har vært rundt Danius og det Svenske Akademiet i løpet av det siste året.

I sosiale medier er reaksjonene mange og varierte. Men blant svenske kvinner flest, er hun blitt en enda større helt.

Hur man visar värdighet i samma andetag som långfingret räcks ut mot akademin. Skulle ge en årslön för att få veta vad som pågick bakom pannbenet på Horace när #SaraDanius skred nedför trappan med rättfärdighet och kompetens under vingarna. Tack Sara för är du är dig själv sann. pic.twitter.com/DQxKsnPqCz

Powered by Labrador CMS