Ledelse

Markedsansvarlig i Skiforbundet, Espen Bjervig.

Nok en omdømmebrist

Da Skiforbundet insisterte på at en avtale med Coop ikke skulle kunne avbrytes dersom en norsk utøver ble tatt for brudd på dopingbestemmelsene, viste forbundet samtidig at lærdommen fra Sundby og Johaug–sakene har gått inn i det ene øret og ut av det andre.

Publisert Sist oppdatert

Man kan ha sympati med Norges skiforbund, og alt de har måttet gå igjennom – etter at to av våre beste utøvere, Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug begge har blitt dømt for brudd på dopingbestemmelsene. Utlendingene har godtet seg: Den russiske lederen Jelena Välbe foreslo for eksempel at de norske utøverne heller burde delta i Paralympics, på grunn av sine astmaplager. Svensk tv har i flere dokumentarserier forsøkt å ta knekken på det norske skimiljøet, og har til og med sunket så dypt at de har brukt tidligere dopingutestengte finske trenere som sannhetsvitner.

I stormen har våre landslagssjefer og skipresident Erik Røste stått rakrygget, med den utakknemlige oppgaven å prøve å forklare utenlandsk presse om hvordan Norge – selve bautaen i antidopingsarbeid – kunne bli tatt.

De russiske dopingskandalene klarte riktignok å lage enda mer uvær av den norske dopingtåka, men til tross for iherdige forsøk på å legge dette bak seg, dukker sakene og anklagene opp – gang etter gang. Det var som forventet at det ville bli mye doping–snakk da Therese Johaug ble klar igjen onsdag, etter 18 måneders utestengelse. Men ingen hadde ventet at en stor sponsoravtale med matvaregiganten Coop skulle strande på at Skiforbundet nektet dem en dopingklausul i avtalen. Det er ikke til å tro.

Vraket avtalen

Mens Coop ønsket seg en mulighet til å avbryte sponsorkontrakten umiddelbart dersom en norsk utøver blir dopingtatt, ville Norges skiforbund sikre seg med flere forbehold i avtaleteksten, kunne VG avsløre tirsdag. Ifølge avisen var mulige brudd på dopingreglene et av de aller vanskeligste temaene forhandlingene mellom Coop og Norges Skiforbund:

  • Coop ville ha mulighet til å si opp en sponsorkontrakt umiddelbart i det øyeblikket en norsk utøver tester positivt
  • Norges skiforbund ønsket ikke å åpne for oppsigelse dersom ikke dommen var rettskraftig, eller at det ble konkludert med at utøveren hadde utvist ingen eller ubetydelig skyld

– Det var tøffe forhandlinger, men vi var tydelig på at punktet var ufravikelig fra vår side, sa kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis, til VG.

Foto Therese Johaugs utestengelse er over. Foto: REUTERS/Jussi Nukari/Lehtikuva

Hadde skiforbundet hadde vunnet frem med sin ordlyd, ville Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby–sakene ikke gitt grunnlag for at sponsoren kunne si opp avtalen. Grunnen er at langrennsstjernene utviste såkalt «ubetydelig skyld».

Lite lærdom

Når Skiforbundet mente det var urimelig at Coop kunne si opp avtalen på et så enkelt grunnlag som at en utøver testet positivt på en B–prøve, fordi skiforbundet dermed kunne miste inntektene sine, viser dette omverdenen at Skiforbundet ikke har lært noe som helst av dopingsakene forbundet nettopp har vært igjennom.

Alle vil tjene penger. Alle vil inngå gode sponsoravtaler. Alle vil bygge en god og varig grunnmur for toppidretten.

Men noen burde hvisket forbundet i øret at dette er særdeles umusikalsk. Det tar seg ikke godt ut verken sportslig, etisk eller moralsk.

Det var ikke dette Norges skiforbundet trengte nå. Det burde markedsansvarlig Espen Bjervig og de andre i forbundet ha forstått. I etterkant av forhandlingene virker det som om han endelig har fått denne beskjeden:

– Vi støtter selvfølgelig Takle Friis’ (Coop–direktør, journ.anm.) utspill; at det aldri er aktuelt å akseptere tøying av grensene vedrørende doping, og på den måten kunne bidra til å flytte kultur og holdninger i en retning som verken er sunne eller bærekraftige for idretten, sa Bjervig til VG på oppfordring.

Til slutt valgte som kjent Norges skiforbund å inngå en ny avtale med Norgesgruppen. Der slapp de dopingklausulen.

Powered by Labrador CMS