Ledelse

Styreleder Per Grieg i Grieg Seafoods er Norges beste vekstskaper.

Gir 25 prosent av utbyttet til veldedighet

Per Grieg jr. er styreleder for verdens åttende største oppdrettsselskap, Grieg Seafoods. Nå har han planer om ytterligere internasjonal vekst.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble Grieg kåret til Norges beste vekstskap under Entrepreneur of the Year, som arrangeres av rådgivnings- og revisjonsselskapet EY.

Etter 26 års drift har Grieg Seafoods tatt av, og er i dag verdens åttende største oppdrettsselskap.

– Vi har bygget opp selskapet fra scratch til å bli et internasjonalt selskap med vesentlig vekst. Det er hyggelig å bli satt pris på. Ikke minst er det viktig for næringens renommé at vi vinner denne prisen, sier han.

Veldedighet

Grieg Seafoods er en del av Grieg Gruppen, som har virksomhet innen shipping, megling, maritim virksomhet, havneoperasjoner, oppdrett og finans. På 1990-tallet bestemte eierne seg for at 25 prosent av utbyttet som gruppen dro inn skulle gå til en stiftelse som driver veldedig arbeid.

Foto Bård Gudim

– Vi har organisert oss slik at familien eier 75 prosent av Grieg Gruppen, og stiftelsen Grieg Foundation eier 25 prosent. Mange av prosjektene til stiftelsen har handlet om arbeid med SOS Barnebyer. Det har det gjort siden 1990-tallet. Beløpene har heldigvis økt med årene, i takt med vår vekst. Denne strategien har også vært til god inspirasjon for våre medarbeidere, utdyper Per Grieg.

Internasjonale vekstplaner

Grieg Seafood har etablert produksjonsanlegg for oppdrettslaks i regionene Rogaland, Finnmark, Shetland og Canada. Målet er å ekspandere ytterligere, særlig internasjonalt.

Den uavhengige juryen under Entrepreneur of the Year berømmer Per Grieg jr. for utviklingen av selskapet: «Gjennom gode strategiske beslutninger, risikovillighet og utholdenhet har vinneren evnet å skape en betydelig aktør i et internasjonalt marked. Virksomheten har vist god evne til innovasjon, og vekstskaperen er med sitt samfunnsansvar en pådriver i sin bransje. Virksomheten er en betydelig bidragsyter til en rekke veldedige formål», uttalte juryen.

Hoveddriveren i gruppen

Per Grieg jr. er sivilingeniør i marinteknikk fra NTNU, og har en MBA fra INSEAD. Han arbeidet som forsker ved Marintek, (SINTEF i Trondheim), og som skipsmegler i London, før han i 1987 flyttet med familien til Bergen og overtok ledelsen av skipsmeglerfirmaet Joachim Grieg & Co. I 1992 etablerte han selskapet Grieg Norwegian Salmon, som ble til Grieg Seafood. Virksomheten har hatt en kraftfull vekst og står i dag som hoveddriveren i familiekonsernet Grieg Gruppen. Mange gode strategiske beslutninger har dannet grunnlaget for at virksomheten i dag er det åttende største oppdrettsselskapet i verden. Gruppen har bestemt å gi 25 prosent av overskuddet til veldedige formål. Hovedfokuset i deres bistand går til å støtte og utdanne unge mennesker globalt.

Siden starten har Per Grieg jr. selv initiert og styrt en rekke oppkjøp og fusjoner samt børsnoteringen som ble et viktig skille i selskapets historie. Produksjonsanlegg for oppdrettslaks er etablert i regionene Rogaland, Finnmark, Shetland og Canada. Målet er å ekspandere ytterligere, særlig internasjonalt. Per er i dag styreleder i virksomheten, og også styreleder i Grieg Shipbrokers. Han sitter også i Global Salmon Initiative, hvor han inntil nylig var styreleder. Privat er han involvert i oppdrett- og teknologiselskaper, samtidig som han investerer i selskaper innen sjømat- og teknologibransjen.

Veksttips

– Uten å røpe for mye av årsaken til deres suksess, hva bør ambisiøse ledere og gründere fokusere på i sine vekststrategier?

– Du kommer ingen vei uten å ha sterk tro på det du driver med. Så handler mye om både riktig timing og om å finne de riktige partnerne. Finanser og forretninger må stemme, og utholdenheten og standhaftigheten må være sterk. Det er alltid noen som kommer til å fortelle at du ikke kommer til å lykkes, så hold energien og troen oppe, sier Grieg.

Fakta om EY Entrepreneur Of The Year:

  • EY Entrepreneur Of The Year kårer hvert år Norges fremste vekstskaper. Hensikten med programmet er å fremheve og hedre personer som bidrar med nye ideer, satser kapital og yter egeninnsats for å skape varige verdier og arbeidsplasser

  • EY Entrepreneur Of The Year er nå inne i sitt 17. år i Norge og blir arrangert for 32. gang internasjonalt

  • Siste års vinnere: Hans-Petter Mellerud i Zalaris (2017), Jørgen Evensen og Peter Sandrup i Betonmast (2016), Brynjar Forbergskog i Torghatten (2015), Geir Skaala fra Norsafe (2014), brødrene Aas fra Aas Mek. Verksted (2013), Harald U. Sverdrup i K. A. Rasmussen (2012), Odd Reitan i Reitangruppen (2011) og Petter Stordalen i Nordic Choice Hotels (2010)

EY Entrepreneur Of The Year fokuserer på vekstskaperen bak vekstselskapene. For å bli kåret til EY Entrepreneur Of The Year må man ha entreprenørånd, evne til å drive lønnsomt og tenke nytt, ha internasjonale mål samt personlig integritet og påvirkningskraft. Videre må vedkommende ha eierinteresser og inneha en ledende stilling i et selskap som kan vise til gode økonomiske resultater og vesentlig vekst i omsetning og arbeidsplasser

Kilder: EY

Powered by Labrador CMS