Ledelse

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har fått kritikk for å blande seg inn i Innovasjon Norges styrearbeid.

– Måtte trå varsomt overfor Traaseth

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har vært presset, og via sterke kvinner i regjeringen har han følt seg forpliktet til å sikre at Anita Krohn Traaseth får en grundigere behandling enn styrelederen la opp til, hevder styreekspert.

Publisert Sist oppdatert

De blir nok aldri enige om hva som skjedde i samtalen mellom dem, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og tidligere styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb.

Årsaken til at Dyb valgte å trekke seg var imidlertid ifølge han selv at han ikke fikk stå fritt til å innlede en prosess mot administrerende direktør Anita Krohn Traaseth, slik styret hadde blitt enige om. Ifølge Dyb spurte han Røe Isaksen om styret stod fritt til å innlede sak mot Innovasjon Norge–sjefen. Svaret han fikk var «nei, nei, det er ikke slik dette fungerer», hevder han.

Foto Hadde næringsministerens tillit: Innovasjon Norge-sjef, Anita Krohn Traasetn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Røe Isaksen sa til NRK tirsdag at han ikke har presset Dyb i denne saken. Dyb tolket det annerledes, og valgte å ta sin hatt og gå. Næringsministeren bedyrer at han bare har presentert majoritetseierens syn på saken. Dyb fikk ikke fornyet tillit som styreleder uansett, og derfor mente Røe Isaksen at en forhastet beslutning av en avtroppende styreleder kunne vanskeliggjøre hans etterfølgers arbeid.

Presset

Styreekspert og professor ved BI, Morten Huse, hevder at næringsministeren har vært under press i denne saken.

– Det er ikke alltid lett å være helt klar på forhånd. Tidligere næringsminister Monica Mæland og statsminister Erna Solberg har sikkert gitt ham noen klare tanker om hva som har vært viktig her. Han har hatt press på seg. De føler en stor forpliktelse for at kvinnene som er rekruttert inn i topposisjoner skal få en grundig og skikkelig behandling. Da gjelder det for dem å trå mer varsomt enn det Dyb la opp til, sier han.

Foto Styreekspert Morten Huse ved BI. Foto: Torbjørn Brovold.

Ifølge Huse ville Næringsdepartementet fått kritikk i denne saken uansett, enten Røe Isaksen hadde grepet inn eller ikke. Han påpeker også at det ikke er unormalt for en eier å komme med antydninger overfor styreleder.

– Det er riktignok vanskelig å si om dette var klare føringer eller bare et råd. Slike saker må uansett kommuniseres på en eller annen måte, men det er styrets oppgave å vurdere daglig leder, fastslår han.

Symbolsk handling?

Huse understreker at han ikke vet om Dyb ønsket å bli kvitt Traaseth, eller om han ønsket å søke ytterligere forbedringspunkter. Han er likevel klar på at det virker som om næringsministeren hadde behov for å si at Dyb ikke burde gjøre noe forhastet.

Foto Gikk av: Tidligere styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Uansett hva han hadde gjort, hadde Røe Isaksen stilt seg lagelig til for hogg, sier Huse.

– Styreleder Per Otto Dyb var på vei ut av styret, men var fast bestemt på å innlede sak mot Traaseth likevel. Da han trakk seg, etter samtalen med næringsministeren, var dette en symbolsk handling?

– Symbolske handlinger kan være viktige i saker som dette. Jeg har selv trukket meg som styreleder for å markere noe. Det er imidlertid vanskelig å si om Dybs handling var rent symbolsk. Det er mulig at han ønsket å markere noe, men man skal være klar over at man med det kan gjøre jobben vanskeligere for andre som skal jobbe videre med saken senere. Dersom det var en symbolsk handling, har jeg likevel full forståelse for at han ønsket å markere dette, sier Huse, som legger til at det virker som om Dyb ikke var på talefot med verken næringsministeren eller Anita Krohn Traaseth.

– Staten skal engasjere seg

Når det gjelder påstander om at denne saken handler om utidig statlig innblanding i styrearbeid, påpeker Huse at staten som eier i enkelte situasjoner må kunne ta initiativ.

– Staten skal kunne engasjere seg. I denne konkrete saken har næringsministeren og regjeringen følt behovet for å komme med en påminnelse, sier han.

Les også: Stusser over styrebehandlingen

Powered by Labrador CMS