Annonse
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Synspunkt
Fristillingen av Rekdal

De glade Sørlandsamatører

– Jeg har rett og slett ikke peiling på hva personalsaken er for noe. Jeg har fortsatt arbeidskontrakt med Start, og jeg er ikke ferdig med Start.

Det sa Start-trener Kjetil Rekdal da han i en livepodcast på VG torsdag. Tidligere på dagen hadde han fått beskjed om at det hadde pågått en personalsak mot ham i en lengre periode. Ifølge den tidligere landslagsspilleren kom dette «som lyn fra klar himmel».

Styret i Start, derimot, sa på en pressekonferanse at de er sikre på at beslutningen om å frita Rekdal for alle oppgaver var riktig. De ville ikke bekrefte at Rekdal får sparken.

Nå har Rekdal engasjert advokat, fordi han føler seg urettferdig behandlet. Timingen for beslutningen virker også merkelig: om to dager starter OBOS-ligaen.

Leder for Trenerforeningen, Teddy Moen, reagerer kraftig på klubbens håndtering av saken:

– Når du ikke melder noe utad om hvorfor, skaper det mange spørsmål og høy dramatikk. Det skaper en voldsom uro og et voldsomt press på Kjetil Rekdal som ikke visste noe som helst. Han har et behov for å kontakte sine nærmeste og forklare, sier Moen til VG.

Han mener at det hadde vært bedre for saken hvis Rekdal sammen med en advokat hadde fått møte klubbens ledelse i et reelt drøftelsesmøte, og bli forelagt det klubben har. I stedet ble det feil rekkefølge.

Amatørledelse eller alvorlige forhold?

Mangelen på informasjon gjør det vanskelig å danne seg et bilde av saken. Har Rekdal begått alvorlige tillitsbrudd eller handlet på en måte som er uforenlig med klubbens verdier? Har han manglet motivasjon og stilt uforberedt til treninger, som kilder knyttet til klubben antyder?

Start håndterer denne saken som om Rekdal skulle ha begått en alvorlig forbrytelse. Det har han høyst sannsynlig ikke. 

Vi har ikke forutsetninger for å vite noe om dette, men håndteringen til klubben er det enkelt å registrere. Den er som tatt ut av en krim: Overraskelseselementet, dramatikken, en hovedrolleinnehaver som føler seg uskyldig dømt, advokater, støttespillere og en jury som holder igjen informasjon.

Start håndterer denne saken som om Rekdal skulle ha begått en alvorlig forbrytelse. Det har han høyst sannsynlig ikke. Hvis ryktene om at han har vært uengasjert og uforberedt stemmer, og klubben har fulgt ham opp og ikke er fornøyd med utviklingen, bør dette ikke være særlig problematisk å kommunisere utad. Nå blir mistanken hengende i lufta, og folk ledes til å tro det verste. Dette kunne Start enkelt ha unngått.

Håndteringen er amatørmessig, og to dager før seriestart burde man ikke ta en slik prosess. Det kunne man ventet med til det var en pause i seriespillet. 

Nå tror fotballekspertene at Kjetil Rekdals dager i Sørlandsbyen er talte, men siste ord er ikke sagt: Rekdal bedyrer at han skal fullføre kontrakten med klubben. Rekdal har Trenerforeningen og advokater i ryggen. Nå blir det spennende å se hva Start har gravd frem i denne saken.

Kjetil Rekdals kontrakt varer opprinnelig frem til 2020. Han fikk jobben kort tid etter at Mark Dempsey forsvant etter dårlige resultater den første delen av sesongen. Start holdt på berge plassen, men rykket ned i den siste serierunden.

Annonse
Annonse